UNHCR önskar Ramadan Kareem – glad ramadan – till dig som firar

Med den heliga månaden ramadan framför oss vill jag önska dig som firar en välsignad månad, hälsar UNHCR:s chef Filippo Grandi.

24 april, 2020
Adham, sex år, sitter i ett förstört hus i Aden. Många familjer har tvingats lämna sina hem på grund av den svåra konflikten i Jemen.
Foto: UNHCR/Saleh Bahulais
Adham, sex år, sitter i ett förstört hus i Aden. Många familjer har tvingats lämna sina hem på grund av den svåra konflikten i Jemen. De firar ramadan långt hemifrån – ofta i fattigdom och sorg.

Assalamualaikum

Denna ramadan skiljer sig mycket från vad vi tidigare har upplevt under vår livstid. En månad som symboliserar gemenskap präglas nu av att familjer och vänner är separerade av en global pandemi som påverkar oss alla.

Det blir väldigt lite samlingar och gemensamma böner.

Många kommer inte att ha möjlighet att bryta fastan med familjer och vänner. Istället kommer de flesta att ägna månaden till andlighet och djup reflektion.

För mer än 70 miljoner människor som lever på flykt är begreppet ”hem” en avlägsen verklighet. För vissa har separation från familj och vänner varit en del av deras liv i flera år – om inte årtionden.

I den här tiden av osäkerhet och rädsla inspireras jag av otaliga berättelserna om hopp, medmänsklighet och generositet.

Vanliga medborgare kämpar på frontlinjen för att stödja regeringar och institutioner. UNHCR står sida vid sida med dem – och arbetar dygnet runt för att hindra att det dödliga viruset sprids och de mest utsatta får hjälp.

Flyktingar själva kliver fram och hjälper till i samhället på alla sätt de kan. Familjer leverera mat till äldre grannar. Företag som drivs av flyktingar skänker medicinska förnödenheter till hjälporganisationer.

Och samhällen fortsätter att visa oerhörd generositet när de ger skydd och delar med sig av det lilla de har.

Det är viktigt att komma ihåg att generositet inte bara är materiellt utan även en vänlig gest, ett uppmuntrande ord, ett leende eller en god gärning.

Den här pandemin påminner oss om att vi står inför dessa utmaningar tillsammans. Den här månaden ger oss en möjlighet att reflektera över hur viktiga de samhällen som vi lever i är, och våra kollektiva insatser för att klara oss.

Medan andan om mänsklig solidaritet just nu testats, kan jag med säkerhet säga: mänskligheten kommer inte att besegras.

Ramadan Kareem,
Filippo Grandi, FN:s flyktingkommissarie

Källa: unhcr.org

Fakta om ramdan 2020

I år börjar ramadan den 23 april. Den pågår i 29-30 dagar. Under den tiden fastar muslimer från morgon till kväll. När solen går ner bryts fastan och familjer samlas för att äta den viktiga kvällsmåltiden iftar.

Ramadan avslutas med högtiden och festen eid al-fitr som börjar dagen efter fastemånadens slut. 2020 inträffar den på kvällen 23 maj.

Publicerad av Ulrika Forsberg