UNHCR på plats i Ukraina – ökar hjälpen

Just nu försämras situationen snabbt i Ukraina. De pågående militära insatserna i Ukraina är djupt oroande. UNHCR är på plats och hjälper.

24 februari, 2022
Människor reser mellan den konfliktdrabbade gränszonen för att handla mat och hälsa på släkt. Området är minerat och det tar lång tid att passera gränsstationen i Donetsk.
Foto: UNHCR/Anastasia Vlasova
Människor reser mellan den konfliktdrabbade gränszonen för att handla mat och hälsa på släkt. Området är minerat och det tar lång tid att passera gränsstationen i Donetsk.

Farligt läge i Ukraina

Just nu försämras situationen snabbt i Ukraina. De pågående militära insatserna i Ukraina är djupt oroande.

Konsekvenserna för civilbefolkningen kommer att bli förödande. Det finns inga vinnare i krig, bara oräkneliga liv som slits sönder.

Vi ser rapporter om skadade och människor som flyr från sina hem för att komma i säkerhet. Civila liv och civil infrastruktur måste alltid skyddas, i enlighet med internationell humanitär rätt.

UNHCR på plats, ökar hjälpen

UNHCR samarbetar med Röda korset, myndigheter, FN-organ och lokala hjälporganisationer i Ukraina. Vi delar ut nödhjälp där det behövs och är möjligt. Säkerhet och tillgången till drabbade områden måste garanteras för hjälpinsatser.

UNHCR samarbetar med regeringar i grannländerna och uppmanar dem att hålla gränserna öppna för människor som söker säkerhet och skydd.

Vi är redo att stödja allas ansträngningar för att hjälpa i situationer där människor tvingas på flykt.

UNHCR har ökat insatserna och kapaciteten i Ukraina och grannländerna.

Vi är fast beslutna att ge stöd till alla drabbade människor i Ukraina och andra länder i regionen.

Källa: unhcr.org

Akut insamling till Ukraina!

Just nu kan du ge en gåva som hjälper människor som flyr i Ukraina. Ge en gåva idag!

Publicerad av Ulrika Forsberg