Hjälp till de drabbade i Indonesien

UNHCR och räddningsstyrkan i Indonesien är djupt sorgsna över förlusten av liv, och skadorna efter jordbävningen och tsunamin på Sulawesi i fredags, den 28 september 2018.

2 oktober, 2018
Flygbild över förstörelsen efter jordbävningen i Palu på Sulawesi, Indonesien. UNHCR är på plats och hjälper de drabbade.
© Ritzau Scanpix
Flygbild över förstörelsen efter jordbävningen i Palu på Sulawesi, Indonesien. UNHCR är på plats och hjälper de drabbade.

Jordbävningar och tsunami drabbar Indonesien

Jordbävningar och tsunamin skördar offer i Indonesien. Den 1 oktober 2018 hade över 840 människor dött – en siffra som stiger varje dag. Mer än 630 rapporteras ha fått svåra skador och 48 000 har tvingats lämna sina hem.

Förödelse

Hus är förstörda och efterskalv fortsätter. Tusentals människor kan inte återvända till sina hem.

Totalt beräknas 1,5 miljoner människor vara drabbade av katastrofen – och det är troligt att de siffrorna kommer att öka.

Räddningsinsatser

Räddningsinsatserna är i gång. Det behövs akut tak över huvudet, skydd och psykosocialt stöd, sjukvård, mat, rent vatten och andra förnödenheter.

Kommunikationen nere

Kommunikationslinjer i de drabbade områden är nere. Infrastruktur som vägar och flygplatser har skadats allvarligt. Många drabbade samhällen har skurits av, särskilt de i områden nära epicentret.

Rapporter tyder på att många byggnader, hus, affärer, moskéer och hotell har kollapsat eller fått omfattande skador.

Katastrofinsatser på Lombok

Jordbävningen och tsunamin på Sulawesi kommer samtidigt som katastrofinsatserna fortfarande pågår i Lombok. Där bor över 340 000 människor fortfarande utan hem och i 2800 läger på grund av en jordbävning.

UNHCR på plats i Indonesien

UNHCR är en del av FN:s gemensamma planerade räddningsstyrka.

UNHCR står redo att skicka nödhjälp, familjetält och expertis för att skydda ensamma barn, äldre, funktionshindrade och andra utsatta personer.

Förutom att säkerställa att akuta, livräddande behov uppnås på Sulawesi finns det fortfarande ett brådskande behov av fortsatt stöd och på Lombok.

Insamlingen till de drabbade är avslutad.

Publicerad av Ulrika Forsberg