UNHCR: “Påminner om båtflyktingar från Vietnam på 80-talet”

UNHCR är på plats i Bangladesh och beskriver en desperat situation. “Påminner om båtflyktingar från Vietnam på 80-talet”. 147 000 rohingya har nu flytt.

17 september, 2017
”Vi var på väg till ett flyktingläger när vi passerade denna strand. Vi såg dussintals båtar på havet och människor bara hoppade av dem. Människorna var både utmattade och lättade. Några av dem bara föll ihop på stranden.

En desperat situation i Bangladesh

UNHCR:s talesperson Vivian Tan är på plats i Bangladesh och beskriver en desperat situation.

“Påminner om båtflyktingar från Vietnam på 80-talet”

”Vi var på väg till ett flyktingläger när vi passerade denna strand. Vi såg dussintals båtar på havet och människor bara hoppade av dem. De var både utmattade och lättade. Några av dem bara föll ihop på stranden.

Det här är de mest desperata och förödande som jag har sett under mina 15 år som jag har jobbat med flyktingar. Det påminde mig om bilder som jag har sett på vietnamesiska båtflyktingar på 1980-talet. Det här är 30 år senare. Hur kan det hända igen? "

Fakta om läget för rohingya:

  • 164 000 rohingya-flyktingar har nu flytt från Burma till Bangladesh. En ökning med 20 000 människor på bara några dagar.
  • De flesta flyktingar är kvinnor och barn
  • UNHCR:s flyktingläger Kutapulong och Nayapara i Bangladesh är nu helt överbefolkade och familjer bor längs vägarna.
  • Många familjer anländer med båt och går i land på närliggande stränder. Lokala invånare öppnar sina hem, erbjuder hjälp och sovplatser.
  • UNHCR är på plats med tält och har redan delat ut livräddande nödhjälp.

UNHCR har redan börjat delat ut nödhjälp till 24 000 rohingya-familjer (cirka 120 000 människor).

Nödpaket innehåller presenningar, köksgeråd, filtar, vattendunkar, myggnät, liggunderlag, hinkar och sollampor.

Sollamporna som skickas till katastrofer ger både ljus och laddningskapacitet för mobiltelefoner. Det hjälper flyktingar att hålla kontakten med bortappade familjemedlemmar.

Källa: unhcr.org

Vill du hjälpa?

Människor har dött i sin kamp att ta sig till säkerhet. De som har lyckats ta sig till Bangladesh är hungriga, svaga och sjuka. De har gått i flera dagar - gömt sig i djungeln, tagit sig över berg och floder med det lilla de fick med sig hemifrån.

Ge en gåva till rohingya som just nu flyr från Burma.

Publicerad av Ulrika Forsberg