UNHCR skyddar familjer som flyr västra Mosul

Haytham och hans familj lyckades fly från terror och strider i västra Mosul i Irak. Nu är de i trygghet och får skydd av UNHCR. "Jag är så glad att jag vill gråta", berättar Haytham.

13 februari, 2017
"Så glad att jag skulle kunna gråta" - Haytham och hans familj är i trygghet. De lyckades fly från terror och strider i västra Mosul i Irak.

Flykten från Mosul

UNHCR hjälper mer än 150 000 människor som har flytt från Mosul. En offensiv för att återta staden från extremister som har styrt där de senaste två åren inleddes den 17 oktober 2016.

Flydde från Mosul i fiskebåt

En kväll i slutet av januari, när solen hade gått ner, skyndade 44-åriga Haytham* och hans familj ner till floden Tigris och bröt upp låset till en liten fiskebåt.

De flydde från terror och strider i extremistkontrollerade västra Mosul. Han visste att om han fångades skulle han dödas.

Haytham hoppade ombord på båten och bad sin fru och sina barn att ligga ner för att inte bli beskjutna. Han rodde dem över den breda floden i skydd av mörkret.

Efter halva vägen började väpnade män att skjuta mot dem. Båten träffades och började ta in vatten. Haytham rodde så fort han kunde och lyckades nå andra sidan innan båten sjönk.

– Jag trodde att vi skulle dö, berättar Haytham.

Irakiska styrkor på den östra sidan höjde först sina vapen. Men när de såg att det var en familj på flykt gick de fram för att hjälpa dem.

Från Mosul till UNHCR

Familjen stannade ett tag i östra Mosul, men hamnade under beskjutning även där.

När Haythams son skadades av bombsplitter bestämde de sig för att söka skydd i Hasansham-lägret som drivs av UNHCR i den kurdiska regionen i Irak.

– Jag är så glad att jag vill gråta, berättar han för UNHCR:s personal i tältet som hans familj har flyttat in i.

Läs mer: Familjer från Mosul flyr till Syrien och irakiska Kurdistan

Hjälp till familjer som flyr

Av de 153 714 människor som har flytt från Mosul de senaste månaderna bor de flesta i UNHCR:s läger. UNHCR har även delat ut förnödenheter till 9 000 familjer i de delar av Mosul som nyligen har säkrats.

Det uppskattas att mer än 750 000 människor fortfarande är instängda i den tätbefolkade västra delen av Mosul - dit nästa fas i striderna nu riktas.

UNHCR samordnar hjälpinsatser tillsammans med myndigheter och samarbetsorganisationer.

– Medan många familjer från östra Mosul återvänder till nyligen säkrade områden förbereder vi för en stor flykt från väst. Att hjälpa nya flyktingar samtidigt som familjer återvänder hem kommer att testa våra resurser till gränsen, säger UNHCR:s representant i Irak, Bruno Geddo.

– Samtidigt är vi allvarligt oroade över säkerheten och situationen för invånarna i västra Mosul när nästa fas i offensiven kommer igång, tillägger han.

Maten är slut och dyr – ett ägg kostar 9 kronor

Västra Mosul är nästan helt omringad av militära styrkor. I mataffärerna i den tätbefolkade gamla staden gapar många hyllor tomma och bristen på varor leder till höga priser.

Ett kilo lök kostar mer än 89 kronor (10 USD), ett kilo socker 160 kronor (18 USD), en enda ägg kostar ca 9 kronor (1 USD), och 20 liter gas för matlagning kostar 713 kronor (80 USD) enligt flera invånare.

Familjer bränner sina möbler som ved på grund av bristen på gas för uppvärmning. De äter ofta bara potatis som kan odlas lokalt och fortfarande är relativt billigt - mindre än 9 kronor (1 USD) per kilo.

En av invånarna berättar att det bara finns ett sjukhus kvar som fortfarande är i drift i västra Mosul. Samtidigt ökar flyganfallen i takt med att offensiven för att återta västra delen närmar sig.

Offensiven mot Mosul

Offensiven för att återta Mosul från extremister inleddes den 17 oktober 2016.

Innan Mosul intogs av extremister i juni 2014 var den en blomstrade stad med 2,5 miljoner invånare.

Läs mer: Offensiven för att återta Mosul är igång

Flyktingarna har uthärdat brutala förhållanden under extremisternas styre, ofta utan tillgång till sjukvård.

De flesta barn i skolåldern som anländer till UNHCR:s läger har inte gått i skolan på flera år. Vissa barn kommer ensamma utan att veta vad som har hänt med föräldrarna. UNHCR ger sjukvård och möjlighet för barnen att fortsätta sin skolgång.

Se en karta med insatserna runt Mosul här (PDF/engelska): UNHCR Mosul Emergency Response

Vill du hjälpa?

UNHCR är på plats vid världens alla stora konflikter och hjälper människorna som tvingas lämna sina.

Stöd UNHCR:s arbete med en gåva som ger livräddande hjälp till dem som flyr från krig och förtryck. Du kan rädda liv.

Ge en gåva här

*Haythams namn är ändrat på grund av säkerhetsskäl.

Publicerad av Ulrika Forsberg