UNHCR vädjar om akut hjälp till krigshärjade Aleppo

UNHCR:s chef är chockad över omfattningen av förödelsen i Aleppo i Syrien. Han ber om akut hjälp till miljontals människor som försöker bygga upp sina liv igen.

3 februari, 2017
"Titta på ruinerna. Krigets ruiner", UNHCR:s chef Filippo Grandi besöker Aleppo.

Damaskus, Homs och Aleppo

Människor här behöver omedelbar hjälp. De fryser och är hungriga. De behöver de mest grundläggande sakerna i livet.

– Vi behöver resurser oavsett vilken politik som förs runt det här kriget. Detta är absolut nödvändigt och brådskande för miljontals människor i Syrien. Vi såg det i Damaskus, vi såg det i Homs, vi ser det i Aleppo. Det syriska folket behöver hjälp. Kriget pågår fortfarande och vi kan inte överge dem, berättar UNHCR:s chef Filippo Grandi.

"Allt är förstört”

Trots att Grandi har följt konflikten noggrant var han inte förberedd på den enorma förödelse som han såg i Aleppo.

– Förstörelsen är mycket värre än jag trodde. Du kör mil efter mil och ser förstörda hus, förstörda skolor, förstörda sjukhus. Allt är förstört, berättar han.

Nu vädjar han om "massiva investeringar" för att bygga upp landet. Först och snabbt måste det bli fred och stabilitet – människor kan inte vänta längre.

– Ruinerna här talar för sig själva. Du ser barnkläder som hänger i fönstren, kök som har kluvits på mitten av bomber och raketer. Människors liv har krossats. Jag tror att det här kommer att väga tungt på världens samvete i generationer, tillade han.

"Världen måste visa solidaritet"

Filippo Grandi ber omvärlden att visa solidaritet med dem som lider av effekterna av konflikten i Syrien och i andra länder som Irak, Somalia och Jemen.

– Världen måste återgå till att visa solidaritet, måste tänka på de här människorna. Inte med rädsla, inte med misstänksamhet - utan med öppna armar, ett öppet sinne och ett öppet hjärta. De behöver hjälp, de behöver skydd medan kriget fortsätter. En dag kommer de att återvända och bygga upp de här städerna. Men nu, i nödens stund, kan vi inte glömma deras situation - vi måste hjälpa dem, avslutar han.

Bli månadsgivare och hjälp utsatta i Syrien

Läget i Syrien är akut och behoven är enorma. UNHCR är på plats med nödhjälp. Våra kollegor delar ut tonvis med nödpaket, filtar, madrasser och vinterkläder och skor. UNHCR ger också sjukvård, tak över huvudet och möjlighet för barn att gå i skolan.

  • 133 kronor i månaden under ett år räcker till ett vinterpaket med tre madrasser, tre liggunderlag, köksgeråd, två presenningar, fem filtar, två vattendunkar och vinterkläder.
  • 512 kronor i månaden under ett år räcker till ett familjetält, vinterpaket, en värmekamin och en solcellslampa.

Som månadsgivare hjälper du människor på flykt varje dag – året runt.

Bli månadsgivare idag och hjälp utsatta människor varje månad.

Publicerad av Ulrika Forsberg