UNHCR varnar: humanitär kris i Grekland

Grekland behöver hjälp. Människor tvingas sova under bar himmel. Europa står på randen av en humanitär kris och måste agera snabbt för att rädda liv.

2 mars, 2016
Europa står inför en humanitär kris med 24 000 människor på flykt och fast i det redan överbelastade i Grekland.
Foto: UNHCR/Mark Henley
Europa står inför en humanitär kris med 24 000 människor på flykt och fast i det redan överbelastade i Grekland.

Människor på flykt och fast i det redan överbelastade i Grekland

Europa står inför en humanitär kris med 24 000 människor på flykt och fast i det redan överbelastade i Grekland. Det största ansvaret för krisen bär EU själva.

Regeringar samarbetar inte trots att de har lovat. Land efter land inför gränskontroller som orsakar onödigt lidande och strider mot internationell rätt. 

24 000 människor på flykt i Grekland behöver hjälp och någonstans att ta vägen. Av dem är 8500 fast i Idomeni vid gränsen till Makedonien. 

- Minst 1500 sov under bar himmel i går natt. De är på flykt och behöver mat, skydd, vatten och sanitet. De eländiga förhållandena orsakar spänningar och våld. Situationen spelar människosmugglare rakt i händerna, säger UNHCR talesperson Adrian Edwards.

De grekiska myndigheterna har låtit armén inrätta två läger med 12 5000 tältplatser nära Idomeni. Ett tredje läger är under uppbyggnad. UNHCR hjälper de grekiska myndigheterna att genomföra insatsen. 

- Vi bistår med tält, boende, nödhjälp och specialutbildad fältpersonal, tillade Edwards.

Antalet människor som flyr över Medelhavet har minskat under vintern, men förblir högt. 131 724 människor gjort resan under januari och februari, av dem kom 122 637 till Grekland. Hittills i år har 410 liv gått förlorade.

Redan förra året uppmanade UNHCR EU:s länder att samarbeta om en gemensam flyktingpolitik och varnade för att det inte finns en ”plan B."

- Grekland behöver hjälp. Det är dags för Europa att vakna upp. Övriga länder måste hjälpa till att dela ansvaret annars får vi en upprepning av vad vi såg förra året - kaos och förvirring, säger Vincent Cochetel, UNHCR:s europachef.

55 procent av flyktingarna från Syrien som anländer i Grekland är kvinnor och barn. De kommer från städer som Aleppo i norra Syrien, där våldsamma striderna nyligen hade ägt rum.

UNHCR har upprepade gånger uppmanat EU:s länder om att lösa situationen för flyktingar för att förhindra en ny kris i Grekland. Bland de mest akuta som behövs i Grekland är bättre beredskap för boende och nödhjälp.

- Myndigheterna försöker förhindra en ytterligare försämring av situationen i hela Grekland. Men mer resurser och bättre samordning krävs för att stoppa det mänskliga lidande och att kaos uppstår, säger Edwards.

UNHCR fortsätter att stödja arbetet och har inrättat fältkontor på åtta orter. Situationen förändras snabbt. UNHCR:s mobila kristeam kan snabbt flytta till platser där hjälpen behövs.

Med ökade gränskontroller på Balkan kan situationen även där trappas upp till en humanitär kris, som liknar den på de grekiska öarna förra hösten.

- Grekland kan inte hantera den här situationen på egen hand. Det är absolut nödvändigt att lösningarna som Europa enades om 2015 prioriteras och genomförs. Det gäller omlokalisering av 66 400 flyktingar från Grekland. Hittills har bara 1 539 platser erbjudits och endast 325 människor har verkligen flyttats, säger Edwards.

Europa står på randen av en humanitär kris som de själva bär ansvaret för. 

Det krävs säkra vägar till Europa för att människor som flyr inte ska tvingas lägga sina liv i händerna på smugglare. Lösningar som omedelbart måste genomföras är:

  • ökade program för vidarebosättning och humanitär mottagning;
  • rätt till familjeåterförening;
  • omlokalisering av 160 000 människor som befinner sig i Grekland och Italien.

Europa måste agera snabbt. Det handlar om att rädda liv.

Publicerad av Ulrika Forsberg