Extra värmande hjälpinsatser på vintern

Miljontals familjer på flykt tvingas bo i tält eller dragiga bostäder under vintern. Utan extra hjälp är kampen mot kylan en fråga om att överleva.

30 november, 2021
En pojke på flykt har fått filtar under en vinterstorm. De tjocka filtarna hjälper under kyliga nätter i tält.
Foto: UNHCR/Diego Ibarra Sánchez
En pojke på flykt har fått filtar under en vinterstorm. De tjocka filtarna värmer under kyliga nätter i tält.

Värmande vinterstöd

Miljontals familjer tvingas tillbringa vintern i iskalla tält eller dragiga boenden utan isolering. För många av dem är det långt ifrån första vintern på flykt. Utan hjälp finns det risk att de inte överlever årets kallaste månader.

Varje år genomför UNHCR extra hjälpinsatser som ger stöd och värme till familjer som behöver det som mest.

En flicka på flykt i Afghanistan står i dörren till sitt boende under ett snöoväder i Kabul.
Foto: REUTERS
En flicka på flykt i Afghanistan står i dörren till sitt boende under ett snöoväder i Kabul.

Afghanistan

Den nuvarande situationen för familjer på flykt i Afghanistan förvärras ytterligare av landets hårda vinter. Iskalla nätter är vanliga och temperaturen kan nå så lågt som 25 minusgrader i delar av landet.

Utsatta familjer på flykt har tagit skydd i tält, sover under bar himmel eller bor i skyddsrum som inte skyddar mot kylan. De har inte möjlighet att köpa bränsle eller värmekaminer och behöver livräddande vinterhjälp.

I många delar av landet blockeras större vägar under vintermånaderna, därför är det så viktigt att få ut nödhjälpen i tid.

Utöver den pågående akuta hjälpinsatsen i landet ska UNHCR ge värmande nödhjälp som filtar och värme till över 60 000 extra utsatta familjer.

En flyktingpojke står utanför sitt tält i Bekaadalen i Libanon.
Foto: UNHCR/Diego Ibarra Sánchez
En flyktingpojke står utanför sitt tält i Bekaadalen i Libanon.

Libanon

Situationen för människor på flykt i Libanon påverkas starkt av att många har varit på flykt i flera år och för varje år förvärras deras situation.

Just nu lever 89 procent av de syriska hushållen i Libanon i extrem fattigdom.

Kombinationen av ekonomisk kris, inflation, covid-19-pandemin och bränslekris har lett till en ökning av extrem fattigdom.

Allra värst drabbas familjer på flykt. I delar av landet, till exempel i Bekaadalen, kan temperaturen sjunka till noll eller strax under noll.

I Libanon ger UNHCR extra vinterhjälp till bland annat 1,2 miljoner syriska flyktingar (273 000 familjer) under vintern.

Ezz El Dein är 75 år och bor i en etta i Jordaniens huvudstad Amman.
Foto: UNHCR/Mohammad Hawari
Ezz El Dein är 75 år och flykting från Syrien. Han bor i ett rum i Jordaniens huvudstad Amman. För att klara vintern i den kalla och fuktiga lägenheten får han vinterhjälp av UNHCR.

Jordanien

Precis som för andra länder i regionen har den jordanska ekonomin påverkats negativt av covid-19-pandemin. Familjer på flykt i Jordanien kämpar för att ha råd med mat, mediciner och hyra.

Många tvingas välja, till exempel mellan att få äta sig mätta eller köpa mediciner till en sjuk familjemedlem.

I Jordaniens huvudstad Amman, där många av flyktingarna har tagit skydd, är medeltemperaturen under 4 grader i januari. På natten kan det bli minusgrader.

UNHCR:s mål är att hjälpa nästan en halv miljon syriska flyktingar (97 852 familjer) och 17 500 familjer på flykt från andra länder att klara sig genom vintern i Jordanien.

Nadira och hennes små barn är flyktingar och bor i tältläger i Irak. Flykten från Syrien var en kamp för att överleva.
Foto: UNHCR/Houssam Hariri
Nadira och hennes små barn bor i ett flyktingläger Irak. Flykten från Syrien var en kamp för att överleva. Nu är hon orolig över den kalla vintern.

Irak

Under vintermånaderna står utsatta familjer på flykt i Irak inför stora påfrestningar på grund av extrema väderförhållanden. Omfattande strömavbrott på grund av attacker mot landets elnät gör situationen ännu mer utmanande.

Vintrarna i norra delarna av Irak är iskalla och regniga med temperaturer som ofta sjunker till minusgrader. Hundratusentals flyktingar kämpar mot frostnätter, snö och piskande regn som förvärrar kylan.

UNHCR siktar på att ge värmande nödhjälp till 261 000 irakiska internflyktingar och över 260 000 flyktingar från Syrien och andra länder.

Ayak är flykting från Sydsudan i Egypten. Hon och hennes mamma Regina får hjälp av UNHCR på vintern.
Foto: UNHCR/Pedro Costa Gomes
Ayak är flykting från Sydsudan i Egypten. Hon och hennes mamma Regina får hjälp av UNHCR för att klara vintern.

Egypten

UNHCR:s vinterhjälp i Egypten kommer att göra det möjligt för utsatta flyktingar och asylsökande att köpa kläder, filtar, värma upp sina hem och betala för el så de kan hålla sig varma trots vinterns låga temperaturer.

Temperaturen kan sjunka ner till 8 grader på vinternätterna runt Alexandria.

De allra mest utsatta familjerna prioriteras och totalt kommer mer än 100 000 flyktingar från bland annat Syrien och Irak att få hjälp att klara sig genom vintern.

Tack för ditt stöd

Tack för att du har läst vår uppdatering om UNHCR:s arbete för att värma och skydda barn och familjer på flykt i vinter.

Det är tack vare människor som du som UNHCR kan vara på plats där människor på flykt behöver hjälp – och stanna kvar så länge det behövs.

Julklappstips som värmer!

I vår butik kan du köpa extra varma julklappar som hjälper familjer på flykt som kämpar för att överleva i vinter. Du hittar vinterkläder, tjocka filtar, värmekamin och tältisolering.

För varje gåva som du handlar får du ett fint gåvobevis att ge bort i julklapp. Handla i butiken idag.

Publicerad av Ulrika Forsberg