UNHCR:s hjälpkonvoj når östra Syrien efter tre års belägring

UNHCR:s första hjälpkonvoj på tre år nådde fram till den belägrade staden Deir Ez-Zor i östra Syrien i veckan.

15 september, 2017

Lastbilar med nödhjälp

"Idag har UNHCR nått DeirEzzor i Syrien. Vi vill nå ut till alla som behöver hjälp i Syrien - om vi får tillträde" skriver UNHCR Syria på Twitter.
Foto: UNHCR Syria
"Idag har UNHCR nått DeirEzzor i Syrien. Vi vill nå ut till alla som behöver hjälp i Syrien - om vi får tillträde" skriver UNHCR Syria på Twitter.

Fem lastbilar anlände till Deir Ez-Zor igår (torsdagen den 14 september) efter en 22 timmars resa från ett UNHCR-lager i Homs. Konvojen var lastad med välbehövlig hjälp som skyddsmaterial, presenningar, solcellslampor, köks- och hygienpaket till 30 000 människor.

Belägring sedan 2014

93 000 människor har varit belägrade i Deir Ez-Zor – den största staden i östra Syrien – sedan 2014. Tidigare var hjälp till dem endast möjligt via WFP:s "air drops" (nedsläpp av nödhjälp från flygplan).

Förra veckan bröts belägringen och tillträde för hjälpkonvojer till Deir Ez-Zor blev möjlig.

Mer hjälp är väg

UNHCR:s partner uppskattar att minst 75 000 personer i Deir Ez-Zor behöver humanitär hjälp. Gårdagens konvoj var den första av UNHCR:S hjälpsändningar till människor i den här delen av Syrien. Mer hjälp är på väg.

Strider i Deir Ez-Zor och Ar-Raqqa

Intensiva strider pågår fortfarande i Deir Ez-Zor och Ar-Raqqa. UNHCR fortsätter att uppmana stridande parter att skydda av civilbefolkningen, säkra deras vägar bort från konfliktområden och visa respekt för principerna om internationell humanitär rätt.

Säkert tillträde till människor i nöd

UNHCR, tillsammans med andra FN-organ i Syrien, ber om säker och hållbar tillträde till människor i nöd över hela landet. I synnerhet till de mer än 4,5 miljoner syrier som är fångade i svåråtkomliga och belägrade områden.

Källa: unhcr.org - After three year siege, UNHCR aid convoy reaches Deir Ez-Zor in eastern Syria

Publicerad av Ulrika Forsberg