Världens första TEDx Talk i flyktingläger

Världens första TEDx Talk i ett flyktingläger, Kakuma Refugee Camp i Kenya. TEDxKakumaCamp är organiserat av Melissa Fleming och Dana Hughes från UNHCR.

18 juni, 2018
Världens första TEDx Talk i ett flyktingläger, Kakuma Refugee Camp i Kenya.

TEDxKakumaCamp

Imorgon lördag arrangeras världens första TEDx Talk i ett flyktingläger, Kakuma Refugee Camp i Kenya. TEDxKakumaCamp är organiserat av Melissa Fleming och Dana Hughes från UNHCR.

Syftet med eventet är att ge en röst åt både före detta och nuvarande flyktingar och lyfta deras berättelser om hur liv kan förändras i grunden när rätt förutsättningar ges.

Under TEDxKakumaCamp kommer lokala och internationella talare utforska temat – Thrive (blomstra). Deras tal kommer att handla om innovation, utbildning och omvandling. De kommer att ge en tankeväckande syn på flyktingarnas liv och extraordinära berättelser om mod och kreativitet.

Stiftelsen H&M Foundation är en av huvudsponsorerna av TEDxKakumaCamp som en del i ett pågående samarbete mellan Sverige för UNHCR och H&M Foundation.

H&M Foundation har donerat 30 miljoner kronor för att förse en halv miljon flyktingbarn med det skolmaterial de behöver för att gå i skolan.

Talare är bland andra elitlöparen Pur Biel som själv växte upp i Kakuma Camp, och som tävlade i sommar-OS 2016 i det första flyktinglaget någonsin.

Halima Aden är också talare, född och uppvuxen i ett flyktingläger i nordöstra Kenya och idag den första supermodellen som bär hijab.

Representanter från både UNHCR och H&M Foundation är på plats i Kakuma Camp för att delta i initiativet, besöka skolor och träffa elever i lägret som försetts med skolmaterial.

– H&M Foundation vill bidra till positiv förändring för människor på flykt och det gör vi genom att stötta UNHCR:s insatser i olika länder. Genom att även stödja arrangemanget av världens första TEDx Talk i ett flyktingläger vill vi vara med och lyfta perspektiv och historier från personer med egen erfarenhet av att vara på flykt. Det är avgörande för att motverka fördomar och bidra till viktig kunskap – något som behövs mer än någonsin, säger Diana Amini, Global Manager på H&M Foundation.

– Att UNHCR tillsammans med partners arrangerar detta tillfälle att ge flyktingar en röst inför en världsomspännande publik, dessutom från ett av världens största flyktingläger är en viktig markering att det är människor med drömmar och ambitioner bakom varenda siffra i statistiken, säger Amelie Häger, Manager Strategic Partnerships, Sverige för UNHCR.

Flyktinglägret Kakuma

Flyktinglägret Kakuma i Kenya grundades 1991 för att hjälpa 12 000 ensamma barn ("Lost Boys") på flykt från inbördeskriget i Sudan. Nu bor nästan 180 000 flyktingar från tiotals olika länder i lägret. Imorgon hålls TEDxKakuma, det första TEDx någonsin i ett flyktingläger.

Publicerad av Ulrika Forsberg