Video om Puppy Rose: Aslan flydde från Syrien med sin hund

Se filmen om Aslan som vandrat 50 mil med sin hundvalp Puppy Rose! UNHCR är på plats längs flyktvägarna och kämpar för killar som honom.

15 oktober, 2015
"Jag älskar den här hunden. Jag behöver honom. Vi går på promenader. Vi har gått 500 kilometer."

Jag heter Aslan och min hund heter Rose

- Jag älskar den här hunden. Jag heter Aslan och min hund heter Rose. Rose har ett eget pass, berättar 17-årige Aslan och visar upp en skrivbok där han ritat ett pass åt sin hund.

UNHCR möter honom på den grekiska ön Lesbos.

Aslan är på flykt från den krigshärjade staden Damaskus i Syrien. Med sig på resan har han sin lilla hundvalp Rose. Tillsammans har de vandrat över 50 mil till fots. Och de har en lång väg kvar för att nå målet i Tyskland.

Bara i september anlände 160 000 människor till Lesbos. Precis som Aslan är de flesta på flykt från kriget i Syrien.

Hittills i år har över 500 000 människor riskerat sina liv i rangliga båtar över Medelhavet. Grekland är det land dit flest människor flyr. Nyligen förstärkte UNHCR nödinsatserna i landet med 120 medarbetare.

UNHCR:s arbete i Europa

UNHCR finns på plats i Grekland, längs flyktvägarna i Europa och i de krigsdrabbade länder som människor tvingas fly ifrån.

UNHCR ger livräddande hjälp som tak över huvudet, mat, vatten och sjukvård. Ofta sker arbetet tillsammans med lokala partner. Det innebär att UNHCR till exempel finansierar matpaket och vatten som delas ut av frivilligorganisationer och volontärer.

Publicerad av Ulrika Forsberg