Video: Din gåva gör skillnad i Ungern

UNHCR är på plats vid gränsen mellan Serbien och Ungern och hjälper människorna som söker skydd i Europa 2015.

17 september, 2015
UNHCR är på plats vid gränsen mellan Serbien och Ungern och hjälper människorna på flykt. Se filmen om hur en gåva till UNHCR kan göra skillnad i en människas liv!

Gränsen mellan Serbien och Ungern

UNHCR är på plats vid gränsen mellan Serbien och Ungern och hjälper människorna som söker skydd. Se filmen om hur en gåva till UNHCR:s arbete kan göra skillnad!

Krig och förföljelse i Syrien, Afghanistan och Irak tvingar just nu miljontals människor att lämna allt bakom sig och göra den farliga resan till säkerhet. Hundratusentals av dem riskerar sina liv i desperata försök att ta sig till Europa.

UNHCR, FN:s flyktingorgan leder arbetet för att skydda dem som har tvingats fly - ett arbete som sällan varit mer relevant än nu.

UNHCR ger flyktingarna nödhjälp, skyddar deras mänskliga rättigheter och arbetar med regeringar för att hitta fler säkra och lagliga vägar in i Europa.

I helgen förstärkte UNHCR insatserna vid gränsen mellan Serbien och Ungern med 60 personer. Tusentals familjer – barn, gravida och äldre – anländer varje dag från krigsdrabbade länder som Syrien och Irak.

UNHCR rapporterar från Ungern

UNHCR:s fältarbetare Maria Pamula,  som är på plats i den ungerska staden Szeged vid gränsen till Serbien berättar:  

"Hit, till den ungerska staden Szeged, kommer människor som är allvarliga skadade och gravida kvinnor. Människor på flykt som har gått i flera dagar utan vatten.

Det kommer familjer med småbarn som har gått i flera kilometer för att komma I säkerhet. När barnfamiljer tar med sig så små barn visar det hur mycket våld och terror som pågår i deras hemland.

UNHCR sätter upp stora familjetält som är grövre än vanliga tält och håller värmen inne.

Jag vill jobba med människor och göra skillnad. Jag har varit här några dagar och ser redan hur värdefullt det är för människorna. Alla pengar, alla gåvor - de värdesätts så högt.”

Människorna som befinner sig vid Europas gränser är i akut behov av hjälp. UNHCR ger nödhjälp som tak över huvudet, mat, vatten och sjukvård. 

Publicerad av Ulrika Forsberg