Video: Flyktingar fast i Ungern

3000 flyktingar är fast på tågstationen i Budapest. Ungern gör allt för att förhindra att de reser vidare till Österrike och Tyskland. UNHCR är plats.

4 september, 2015
Flyktingar på tågstation i Budapest.

Desperation har inga gränser

Utanför tågstationen i Budapest väntar mer än 3000 flyktingar på att resa vidare. I två dagar har de varit fast här efter att de ungerska myndigheterna stängt stationen för att förhindra flyktingar att ta tåget till Österrike och Tyskland.

Människorna på stationen är förtvivlade.

Den här enorma tillströmningen av människor på flykt har satt enorm press på den ungerska regeringen. Flyktingarna här är beroende av viljan hos volontärer som delar ut mat, kläder och ger grundläggande hälsovård.

De flesta är på flykt från krig i Syrien, Afghanistan och Irak. Siffrorna visar inga tecken på att avta.

Ungern bygger ett stängsel längs gränsen mot Serbien i försök att stoppa flödet av flyktingar till landet. Men desperation har inga gränser.

Efter tre dagar av väntan bröt protester ut vid stationen.

"Det måste finnas en lösning för kvinnor och barn som har varit här länge.  De måste få ordentlig vård och ett korrekt mottagande. Därför uppmanar UNHCR  Ungerns regering att ge människor på flykt ett rättvist asylmottagande. Dessutom är det ett europeiskt ansvar. Det måste finnas vägar för de här människorna att komma vidare till andra europeiska länder. Inget enskilt land ska behöva hantera flyktingsituationen på egen hand”, säger Babar Baloch, UNHCR:s talesperson som är på plats i tågstationen.

Över 140 000 personer har sökt asyl i Ungern hittills i år, tre gånger så många som kom under de första åtta månaderna 2014.

Här i Budapest arbetar UNHCR med stadens myndigheter för att öppna ett transitboende som hjälper tillfälligt.

Utan en gemensam europeisk lösning kommer platser som den här att bli allt vanligare. Det här den största migrationen till Europa sedan andra världskriget.

Publicerad av Ulrika Forsberg