Video: UNHCR trappar upp hjälpinsatserna i Irak

Som svar på den här våldsamma konflikten i Irak genomför UNHCR nu en massiv hjälpinsats för att hjälpa över en halv miljon människor som är på flykt.

24 september, 2014
Som svar på den försämrade situationen i norra Irak genomför UNHCR nu en massiv hjälpinsats för att hjälpa en halv miljon människor som är på flykt fly från sina hem.

Övergreppen i Irak blir allt värre

Övergreppen på människorna i Irak blir allt värre. Tusentals familjer tvingas lämna sina hem under kaotiska förhållanden varje dag. De flyr med bara kläderna de har på sig. De tvingas gå i flera dagar utan mat och vatten.

Människorna – de flesta kvinnor och barn – är livrädda och traumatiserade. Många har mist sina anhöriga och vänner. Situationen är fruktansvärd.

Familjer som varit fast i Sinjarbergen flyr över gränsen till Syrien – där krig pågår – för att komma bort från det brutala våldet.

Via Syrien tar de sig vidare norrut för att sedan komma i säkerhet i irakiska Kurdistan.

Massiv hjälpinsats

Som svar på den här våldsamma konflikten genomför UNHCR nu en massiv hjälpinsats för att hjälpa över en halv miljon människor som är på flykt från sina hem.

Hjälpsändningar började skickas med flyg, båt och lastbilar förra onsdagen och ska pågå i tio dagar. Det här är en av UNHCR:s största enskilda hjälpinsatser på flera år.

Två nya läger har öppnats och fler är under uppbyggnad. Tillsammans med sina partner sätter UNHCR upp hundratals tält varje dag.

UNHCR flyttar familjer från de otrygga gränsområdena till de nya lägren där de är i säkerhet. De får skydd, mat och vatten.

Enorma behov

"Behoven är enorma just nu. Vi har 1,2 miljoner människor på flykt i landet. Hundratusentals har flytt den senaste veckan. Under de närmaste tio dagarna kommer vi att skicka 2500 ton nödhjälp till de behövande. Och återigen, de behöver hjälp, vi ser det varje dag. Människor bor i kyrkor, moskéer, vid sidan av vägen, i skolor, och i ofärdiga byggnader," berättar Edward Colt, talesperson för UNHCR.

Sedan filmen spelades in den 20 augusti har ytterligare 500 000 människor tvingats på flykt i landet. 1,7 miljoner människor är nu på flykt i landet, en siffra som ökar varje dag.

Syftet med hjälpinsatsen är främst att förbättra levnadsvillkoren för de 850 000 människor på flykt i den kurdiska regionen, särskilt för dem som inte har någonstans att ta vägen.

"Vi önskar att vi kunde öppna upp ett läger över en natt, eller ge människor hjälp över en natt. Men det fungerar inte så. Det här är en massiv insats, ett enormt arbete. Mot bakgrund av hur många människor som är på flykt, kommer det här att ta tid. Vi räknar med att nå hundratusentals människor över hela Irak under de kommande dagarna och veckorna," fortsätter Edward Colt.

Publicerad av Ulrika Forsberg