Video: Volontärer lagar mat till flyende från Venezuela

I gränsområdet mellan Colombia och Venezuela delar volontärer ut gratis mat och ger sitt stöd till människor som flyr från Venezuela.

9 januari, 2019
Volontärer lagar mat till tusentals flyende från Venezuela.

"Rörande hur människor hjälper varandra"

På Divina Providencia delar volontärer ut gratis mat människor som flyr från Venezuela.

UNHCR:s chef Filippo Grandi har träffat dem.

– Det är, tycker jag, ett rörande exempel på hur människor själva svarar i den här situationen – hjälper till, visar solidaritet, ger sitt stöd, till och med psykologiskt stöd och musik till sina bröder och systrar som har drabbats av sådan olycka, berättar Grandi efter besöket.

Många av dem som kommer hit söker internationellt skydd.

Medborgarhuset Divina Providencia

I den colombianska gränsstaden Villa del Rosario, nära Cúcuta passerar tusentals människor från Venezuela in i Colombia via Simón Bolivar-bron varje dag.

I medborgarhuset Divina Providencia träffar Grandi volontärer från både Colombia och Venezuela. Här lagar volontärerna mat som de delar ut gratis mat till nyanlända. De erbjuds också musik, rådgivning och hälsokontroller gratis.

Divina Providencia drivs av en lokal kyrka med stöd av UNHCR.

Grandi besöker Latinamerika

Filippo Grandi som är FN:s flyktingkommissarie har besökt fyra länder i Latinamerika (Colombia, Argentina, Peru och Ecuador) för att se vilka behov som finns – både hos de flyende från Venezuela och länderna som hjälper dem.

Grandi träffar regeringar och partnerorganisationer för att diskutera situationen och hitta mer internationellt stöd. Han uppmanar omvärlden att göra mer för att hjälpa.

Källa: unhcr.org (UNHCR to intensify aid to Venezuelans in Colombia)

Publicerad av Ulrika Forsberg