”Vill påminna om kriget i Syrien 7 år”

Se filmen med Toloe som jobbar för UNHCR i Syrien – bara några kilometer från Ghouta, där en mänsklig katastrof just nu pågår. En sju år lång katastrof.

12 mars, 2018
"Människor är rädda och behöver er hjälp"

Det ligger döda kroppar kvar i rasmassorna

Se filmen med Toloe Masori. Hon jobbar för UNHCR i Syriens huvudstad Damaskus – bara några kilometer från Ghouta där en fruktansvärd mänsklig katastrof just nu pågår. Vi har träffat henne – titta och läs hennes önskan till dig:

"Jag vill bara påminna dig om att i år har konflikten i Syrien pågått i sju år. 13 miljoner människor är i behov av humanitär hjälp.

Jag befinner mig på UNHCR:s huvudkontor i Damaskus. Vi är bara några kilometer från östra Ghouta, där 400 000 människor är fast i den pågående striden.

Vi hjälper människor med humanitär nödhjälp här på plats. Konflikten pågår fortfarande i Syrien. Människor är rädda och i akut behov av din hjälp.

Ge en gåva och hjälp mig och mina kollegor att hjälpa fler. Tack."

Ge en gåva: du kan rädda liv i Syrien!

“En jättelik katastrof”

Sajjad Malik jobbar också för UNHCR i Syrien. Han var med i hjälpkonvojen till belägrade östra Ghouta den 5 mars. Där mötte han några av de 400 000 människor som har varit instängda i staden under de senaste fem åren.

Läs mer: Hjälpkonvoj når fram till Ghouta

Här beskriver Sajjid katastrofen som han bevittnade:

"Det är på gränsen till en jättelik katastrof. Du går runt i staden och ser bara förödelse. Det ligger döda kroppar kvar i rasmassorna. Lukten är stark.

Människor trängs i källare. De som kom ut ur källarna – det är svårt att beskriva i ord ... Deras bleka hud, du ser hudutslag, du kan se att de är förkrympta. Barn som säger att de är 12, 13, 14 år ser ut som 6, 7, 8 år. De är väldigt små.

De lever i skräck – utan att veta vad som kommer att hända.

De är i akut behov av mat, medicinsk hjälp och sjukvård. Mest av allt behöver de ett slut på beskjutningen och bombanfallen – de behöver säkerhet.

Människor berättade för mig att de fruktar de här ständiga bombattackerna, de fruktar hunger. De ser sina barn lida.

De lever just nu i en aggressiv militär offensiv. De civila är fångade i mitt i katastrofen och har ingenstans att ta vägen.

Jag har aldrig sett så rädda ansikten i hela mitt liv. Du kan se det i ögonen, du kan se det i uttrycken. De är desperata – de vill att någon ska komma och rädda dem.

Jag gick med en läkare till en klinik som drivs av SARC (Syriska Arabiska Röda Halvmånen).

Jag sa: "Det luktar väldigt starkt", och han sa att det är kroppar som fortfarande ligger kvar i rasmassorna.

Jag stod en stund och tittade på den byggnaden – det var ett kollapsat femvåningshus. Jag undrade hur många människor som begravdes där inne. Han sa: "Det finns tre kroppar där".

Då hörde jag någon bakom mig: "Nej, det är inte tre, det är fyra".

Jag vände mig om. En man berättade att hans fru, dotter, svärson och bror ligger begravda i rasmassan. Han hoppades att kropparna skulle hittas så att han kan begrava dem, så att han kan gå vidare i livet.

Det finns många familjer som den här mannens. Det finns förstörda byggnader överallt – där varje familj, varje mamma har en historia att berätta. Det är smärtsamt.

Och de flesta är kvinnor och barn."

Källa unhcr.org: Q&A: Syria’s Eastern Ghouta ‘on the verge of major disaster’

Du kan hjälpa!

UNHCR är på plats i Syrien för att ge skydd och dela ut nödpaket till behövande.

Varje krona kan rädda liv. Din gåva räcker till:

  • 170 kr – sjukvård till en människa på flykt inne i Syrien.
  • 304 kr – nödpaket med madrass, liggunderlag, köksutrustning, presenning, filtar och vattendunk i Syrien.

Det är enkelt för dig att hjälpa.

Publicerad av Ulrika Forsberg