Volontärer i Grekland vinner UNHCR:s flyktingpris

En grekisk sjöräddningsstyrka med 2000 volontärer och en passionerad människorättsaktivist på Lesbos vinner UNHCR:s årliga flyktingpris.

6 september, 2016
En grekisk sjöräddningsstyrka med 2000 volontärer räddade tusentals liv. En passionerad människorättsaktivist gav utsatta flyktingar på grekiska stränder en fristad. Tillsammans vinner de Nansenpriset 2016 - UNHCR:s årliga flyktingpris. Över 850 000 människor kom till Grekland över havet 2015, varav 500 000 till ön Lesbos. I oktober 2015 anlände mer än 10 000 människor varje dag – människor som tvingats på flykt från konflikter i våldsdrabbade länder som Syrien, Afghanistan och Irak. Årets Nansenpris uppmärksammar det oersättliga arbete som utförs av volontärer och frivilliga runt om i världen - och de som fortsätter att välkomna flyktingar och hjälpa dem att få ett liv i säkerhet.

Ovärderligt arbete av volontärer

En grekisk sjöräddningsstyrka med 2000 volontärer räddade tusentals liv under 2015. En passionerad människorättsaktivist gav utsatta flyktingar på grekiska stränder en fristad. Tillsammans vinner de Nansenpriset 2016, UNHCR:s årliga flyktingpris.

Hellenic Rescue Team (HRT) och Efi Latsoudi, grundare av PIKPA-byn på den grekiska ön Lesbos där särskilt utsatts flyktingar fick vila ut efter resan, vann priset för deras outtröttliga frivilliga arbete vid Greklands kust under flyktingkrisen 2015.

Priset uppmärksammar det ovärderliga arbete som utfördes av volontärer och frivilliga runt om i världen förra året, och det stöd de gav och fortsätter att ge till flyktingar.

Flyktingar i Grekland

Över 850 000 människor kom till Grekland över havet 2015, varav 500 000 till ön Lesbos. I oktober 2015 anlände mer än 10 000 människor varje dag – människor som tvingats fly från våldsdrabbade länder som Syrien, Afghanistan och Irak.

"De vägrade att stå tysta och se på."

­– Hundratusentals människor på flykt undan konflikter och förföljelse gjorde det desperata försöket att nå säkerheten i Europa förra året. Många riskerade sina liv i sjöodugliga båtar, en resa som alltför ofta visade sig vara omöjlig. Både Hellenic Rescue Team och Efi Latsoudi vägrade att tysta stå och se på när den dramatiska humanitära situationen utspelade sig på deras stränder. Deras arbete är utmärkande för det massiva frivilliga stöd som människor i Grekland och över hela Europa gett till flyktingar och migranter. Tusentals människor visade solidaritet och öppnande sina hjärtan och hem för flyktingar, säger FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi.

Hellenic Rescue Team (HRT)

Mer än 2 000 volontärer jobbar för HRT och de har räddat människor på Egeiska havet och i de grekiska bergen sedan 1978. Under 2015 arbetade de dygnet runt och utförde 1 035 räddningsinsatser, räddade 2 500 liv och hjälpte mer än 7 000 personer att komma i säkerhet.

Konstantinos Mitragas är sjökapten och generalsekreterare för Hellenic Rescue Team (HRT).

–2015 var det svåraste året som vår räddningsstyrka haft. Vi levde i skräck. Det var många dödsfall, och många var barn och det påverkar en mest, säger Konstantinos Mitragas.

Stugbyn PIKPA på Lesbos

Stugbyn PIKPA på Lesbos ger särskilt utsatta flyktingar - som ensamma mammor och barn - en säker och välkomnande plats. Efi Latsoudi är en av de frivilliga som 2012, med hjälp av lokala myndigheter, byggde om ett tidigare sommarläger för barn till en trygg plats för flyktingar. Hon är utbildad psykolog och människorättsaktivist, och den drivande kraften bakom PIKPA-byn.

När krisen var som värst förra året bodde 600 flyktingar i PIKPA-byn - trots en kapacitet för  150. De delade ut mer än 2000 måltider varje dag.

– PIKPA började som en dröm - en plats där flyktingarna skulle få en rättvis och anständig behandling. PIKPA-byn bygger på gemenskap bland människor - och volontärerna och flyktingarna är en del av den gemenskapen.

– För mig är det inte något exceptionellt att hjälpa flyktingar, det är något som vi måste göra. Jag tror att anledningen till att de grekiska och internationella volontärerna kommer till ön för att hjälp har att göra med solidaritet. Jag tror att det finns i blodet. Den finns en del av Europa som är mycket mänsklig, och det är fantastiskt. Den delen kan utföra mirakel och detta är ett mirakel, säker Efi.

Ceremonin den 3 oktober

Nansenpriset delas ut den 3 oktober i Genève. Under ceremonin framförs dansnumret ”The Grey People” som skapats av koreografen Fredrik Benke Rydman och var mellanakt under semifinalen i Eurovision Song Contest.

Om Nansenpriset

Nansenpriset är uppkallat efter upptäckaren, diplomaten och förespråkaren för flyktingars rättigheter Fridtjof Nansen. Priset delas ut till en person eller organisation som har gjort extraordinärt arbete för flyktingar, internflyktingar eller statslösa personer. Prissumman på 100 000 US dollar (ca 856 700 kronor) används av pristagaren för att finansiera projekt som kompletterar deras nuvarande arbete. Bland tidigare pristagare finns Eleanor Roosevelt, Graça Machel och Luciano Pavarotti.

Publicerad av Ulrika Forsberg