Uppropet #WithRefugees hördes över hela världen

Till dig som skrivit under #WithReufgees, du hördes över hela världen! Din röst ledde till att världens ledare nu uttrycker sin vilja att hjälpas åt för att rädda liv.

21 september, 2016

Till dig som skrivit under uppropet #WithRefugees

Uppropet är det största någonsin för flyktingar. Tillsammans med över en miljon andra krävde du att människor som tvingats fly ska få ett liv i säkerhet.

Din röst ledde till New York-deklarationen - en plan där världens ledare uttrycker sin vilja att dela ansvaret för att rädda liv och skydda rättigheter.

Nu fortsätter kampen för att deklarationen sätts i handling.

"Uppropet visar att människor över hela världen vill se att regeringar kommer överens och stödjer flyktingar" - Alek Wek

FN:s toppmöte om flyktingar

Under FN:s toppmöte om flyktingar och migranter i New York antog världsledare från 193 länder den så kallade New York-deklarationen. Det är en ambitiös plan för att förbättra skyddet för flyktingar och migranter.

- Det här är ett politiskt åtagande med enorm kraft som kommer att ge eko över världen. Omvärlden är chockad av bilderna på människor som flyr i stora mängder och dör till havs. De vill inte bara se löften på papper, de kräver konkreta åtgärder och resultat, säger Filippo Grandi, FN:s flyktingkommissarie och UNHCR:s högsta chef.

New York-deklarationen

New York-deklarationen är en plan där länderna bland annat ska:

  • Skydda de mänskliga rättigheterna för alla flyktingar - det inbegriper kvinnors och flickors lika rättigheter.
  • Se till att alla barn som tvingats på flykt får utbildning.
  • Förebygga och motverka sexuellt och könsrelaterat våld.
  • Stödja länder som räddar och tar emot stora grupper av flyktingar.
  • Hitta nya hem för alla flyktingar som identifierats av UNHCR.

Uppropet #WithRefugees

Inför toppmötet lämnade Filippo Grandi över uppropet #WithRefugees. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon tog emot underskrifterna vid en ceremoni där bland annat skådespelaren Ben Stiller och UNHCR-ambassadören, modellen och tidigare flyktingen Alek Wek deltog.

- Det är ingen tvekan om att jag inte skulle vara där jag är idag om inte någon hade stått upp för mig när jag var på flykt. Uppropet #WithRefugees visar att människor över hela världen vill se att regeringar kommer överens och stödjer flyktingar, sa Alek Wek vid ceremonin.

Publicerad av Ulrika Forsberg