Tack SBB!

Tack vare SBB:s gåvor och engagemang har 980 människor på flykt fått tak över huvudet. Det ger skydd till utsatta familjer och värmer kalla små händer i vinter.

Nadira och hennes små barn är flyktingar och bor i tältläger i Irak. Flykten från Syrien var en kamp för att överleva.
Foto: UNHCR/Houssam Hariri
Nadira och hennes små barn är flyktingar och bor i tältläger i Irak. Flykten från Syrien var en kamp för att överleva. Tack SBB som hjälper människor på flykt att ha någonstans att ta vägen.

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden

Att se till att människor på flykt har tak över huvudet är en central del av UNHCR:s arbete. Varje år ansvarar UNHCR för behoven hos cirka 5,5 miljoner människor på flykt som bor i flyktingläger och bosättningar.

Ett eget boende innebär skydd, säkerhet, integritet, komfort och hälsa.

– UNHCR gör ett fantastiskt jobb med att ge tak över huvudet till människor i kris. Vi ser det som en självklarhet att stötta arbetet och hoppas att fler i vår bransch gör likadant. Vårt engagemang är långsiktigt, säger Ilija Batljan, VD och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden.

Tak över huvudet och ett hem

UNHCR är den största humanitära upphandlaren av tält i världen och köper cirka 100 000 tält per år som en del av hjälpberedskapen.

Men att ge tak över huvudet är samtidigt en av UNHCR:s mest underfinansierade aktiviteter. Att ge människor på flykt tak över huvudet är endast finansierat till 14 % (enligt den senaste siffran från november 2020). Behoven är alltså enorma och resurserna otillräckliga.

Därför är SBB:s engagemang så viktigt. SBB:s generösa gåvor till arbetet med att ge tak över huvudet och även till kriserna i Libanon och Afghanistan har gett 980 människor tak över huvudet och ännu fler har fått nödhjälp.

– Vi är så glada över SBB:s gåvor och långsiktiga engagemang för människor på flykt i världen. Företrädarna för ett företag som arbetar med bostäder och fastigheter vet förstås bättre än de flesta hur viktigt det är för tryggheten och värdigheten att ha tak över huvudet och ett hem, säger Åsa Widell, Sverige för UNHCR:s generalsekreterare.

Den senaste gåvan från SBB har hjälpt familjer på flykt i Afghanistan. UNHCR delar ut nödhjälp och ordnar akuta boendelösningar i landet, både innan den senaste konflikten bröt ut och efter. Tack vare SBB kan det arbetet fortsätta.

Läs mer om Samhällsbyggnadsbolaget i Norden på SBB:s webbplats.

Nyckelföretag