Frågor & svar om gåvor

Här hittar du våra vanligaste frågor och svar.

Frågor och svar om gåvoshoppen

Så här fungerar det att beställa presenter till människor på flykt:

 1. Välj de presenter du vill ge bort.
 2. Betala med kontokort, Swish, Mobilt BankID eller PlusGiro.
 3. Du får en länk till gåvobevis att skriva ut direkt efter beställning.
 4. Inom tre till fem vardagar får du gåvobevis hemskickat.
 5. Du får ett gåvobevis för varje beställd present.
 6. Gåvobeviset är ett foto på gåvan.

Just nu är en utmanade tid för UNHCR, FN:s flyktingorgan. 68,5 miljoner är på flykt från sina hem världen över. Flera stora katastrofer pågår samtidigt.

Dina gåvor går till UNHCR:s arbete med att hjälpa människor som har tvingats lämna sina hem för att fly undan krig eller förföljelse.

Pengarna går dit de behövs som mest. Det kan vara till katastrofarbetet i Syrien och Irak, eller mat och vatten till miljoner människor på flykt i Jemen eller Afrika.

Produkten på gåvobeviset är exempel på vad pengarna räcker till och delas ut av UNHCR runt om i världen till människor tvingats fly.

Exempel på nödhjälp skickat till akuta krisområden 2018:

 • 5,2 miljoner filtar
 • 460 000 hinkar
 • 909 000 vattendunkar
 • 901 000 paket med köksgeråd
 • 555 000 myggnät
 • 1,7 miljoner presenningar
 • 2,6 miljoner liggunderlag
 • 553 000 solcellsdrivna lampor
 • 31 700 familjetält

Sverige för UNHCR har 90-konto och följer Svensk Insamlingskontrolls regler för insamlingsverksamhet.

Inom tre vardagar skickar vi fina gåvokort som du kan ge bort till släkt och vänner.

Direkt efter din beställning får du ett mejl med länk till gåvorkorten (i formatet PDF) som du själv kan skriva ut. Du får ett kort för varje julklapp som du har köpt.

Beställ presenter snabbt och enkelt i vår shop – den är alltid öppen!

Du får ett tackmejl med länk till PDF så att du själv kan skriva ut det fina gåvobeviset och att ge bort i present eller till fest.

Gåvokortet som du får i brevlådan är tryckt på lite tjockare papper i formatet A5 (halv A4).

På ena sidan är ett fotografi på julklappen – samma bild som visas här i gåvoshoppen.

På andra sidan står en kort text om hur presenten hjälper. Där finns en tom yta för din egen hälsning.

Gåvokortet som länkas i mejlet är i formatet A4 – det kan du enkelt skriva ut på egen skrivare. Översta halvan är ett fotografi på presenten – samma bild som visas här i gåvoshoppen.

På nedre halvan står en kort text om presenten och med en tom yta för egen hälsning.

Vår gåvoshop är öppen dygnet runt. Ibland är det driftstörningar i vår shop eller hos någon av våra leverantörer – de är PayEx (vår säkra betalväxel), Swish eller någon av Internetbankerna.

Om det är en driftstörning kan det hända att din beställning misslyckas. Vänligen kontakta oss så hjälper vi till.

I vissa fall pågår underhåll på någon av tjänsterna. Det kan du märka om dina pengar är dragna från ditt konto eller i Swish-appen, och att du inte får ett mejl med dina gåvobevis och kvitto på din beställning.

Har du inte fått gåvobevis? Här finns de att ladda ned.

Under julhelgen är det stort tryck i gåvoshoppen och driftstörningar kan förekomma.

Om du upplever att det har hänt dig, vänligen kontakta givarservice här på chatten, via info@sverigeforunhcr.se eller ring till 08-121 491 00.

Vi på Givarservice gillar när du hör av dig!

Varmt tack för din förståelse.

Så här gör du för att beställa julklappar med Swish på en dator.

 1. Välj julklappar i webbutiken och gå till kassan.
 2. Välj att betala med Swish.
 3. Fyll i dina kontaktuppgifter. När du fyller i ditt personnummer hämtas adressen automatiskt.
 4. Klicka på Gå vidare.
 5. Nu öppnas PayEx/Swish. Vi använder PayEx för att hantera Swishbetalningar.
 6. Fyll i ditt mobilnummer som är kopplat till Swish och klicka på Betala.
 7. Öppna Swish-appen i din mobil och genomför betalningen.
 8. Efter betalningen skickas du automatiskt vidare till en sida hos oss (på din dator) - det kan ta upp till 15 sekunder. Om allt går som det ska får du gåvokort direkt på mejl.
 9. Inom tre vardagar får du gåvokort i brevlådan, om du har valt det.

Tusen tack för att du hjälper människor på flykt. Dina julklappar räddar liv.

Vi har valt den säkra betalväxeln PayEx att sköta kopplingen mot Swish.

Så här går det till:

 1. Det krävs att du har Swish-appen installerad i mobilen.
 2. Välj dina julklappar och klicka på varukorg.
 3. Välj Swish för betalning.
 4. Fyll i dina uppgifter.
 5. Välj att öppna Swish-appen.
 6. Skriv under med BankID.
 7. Vänta tills du skickas tillbaka till vår sajt - det kan ta upp till 15 sekunder - tyvärr.
 8. Din gåva registreras och du får gåvokort direkt på mejl.

Ibland drabbas vår sajt eller någon av våra leverantörer av betaltjänster för driftstörningar. Swish kan ligga ner eller en bank kan ha ha tekniska problem.

Har du stött på problem eller frågor?

Kontakta oss på chatten, info@sverigeforunhcr.se eller tel. 08-121 491 00.

Vi tackar ödmjukast för ditt tålamod.

Frågor och svar om skatteavdrag

 • Din gåva måste vara minst 200 kr per gåvotillfälle. Annars räknas inte gåvan.
 • Totalt behöver du skänka 2 000 kr per år. Kommer du inte upp i det totalbeloppet kan du inte få skattereduktion. Du kan räkna ihop alla gåvor du gett till godkända gåvomottagare.
 • Om du ger en engångsgåva behöver du uppge ditt personnummer, då kan vi koppla din gåva till ditt personnummer och skicka till Skatteverket.
 • Maxbeloppet som du kan få dra av för är 12 000 kr. Det betyder att du maximalt kan få tillbaka 3000 kr.

Kontakta givarservice om du har frågor:
tel: 08-121 491 00
e-post: info@sverigeforunhcr.se

Skattereduktionen är 25 procent av det totala gåvobeloppet och får högst vara 3000 kr per år. Det motsvarar gåvor på totalt 12 000 kr per år.

 • Månadsgåvor över 200 kr som du skänkt via autogiro.
 • Engångsgåvor på minst 200 kr där du har uppgett dina personuppgifter till oss (så att vi vet att det är du som skänkt dem). Ett exempel är när du handlar i gåvoshoppen.

Nej, du behöver inte informera Skatteverket. Vi skickar in kontrolluppgifterna om alla gåvor som vi kan koppla till ditt personnummer. Du som givare får även en kopia på kontrolluppgifterna.

Det är bara privatpersoner som har rätt till skattereduktion för gåvor. Du måste fylla 18 år senast den 31 december det år du ger gåvan. Dessutom krävs det att du betalar skatt för alla dina inkomster i Sverige, oavsett vilket land inkomsterna kommer ifrån.

Kontrolluppgiften skickar vi ut till dig som givare per post eller digitalt via Kivra under januari. Det gäller förra årets gåvor. Kontrolluppgiften innehåller bland annat den totala summan av alla gåvor som kan ligga för grund till eventuell skattereduktion. Det är samma uppgifter som vi meddelar Skatteverket om.

Ja, det är möjligt att vi har en dubblett på dig i vårt system, där vi inte har personnumret. I din inkomstdeklaration kan du komplettera de gåvor du har givit under 2023. Se nedan länk och utdrag från Skatteverket.

Så här står det på Skatteverket gällande rättelse

Begära rättelse:
Har en gåvomottagare inte lämnat någon kontrolluppgift eller lämnat en felaktig kontrolluppgift till Skatteverket kan du begära rättelse under Övriga upplysningar i din inkomstdeklaration. Skriv namnet på den godkända gåvomottagaren och det totala gåvobeloppet. Du behöver inte skicka med utdrag från ditt konto eller liknande när du deklarerar; vid en eventuell förfrågan från Skatteverket ska du kunna visa att du har haft utgift för gåvan. Under Övriga upplysningar kan du även begära att ta bort redan förifyllt underlag om du inte önskar skattereduktion för de gåvor som du har lämnat.

Frågor och svar om insamling på stan

Vi som är insamlingsvärvare pratar med dig på gatan, vid ditt hem och i köpcentrum. Vi berättar om UNHCR:s arbete och insatser, samt erbjuder dig möjligheten att bli månadsgivare till Sverige för UNHCR via autogiro.

Sverige för UNHCR har face-to-face-insamling (F2F-insamling) för att kunna skydda och hjälpa människor som lever på flykt. Då de medel som UNHCR får från stater tyvärr inte räcker till så har vi valt att vända oss direkt till människor som du.

Månadsgivande från privatpersoner ger ett stabilt inflöde av medel som i slutändan är livsviktigt för människor som befinner sig på flykt. Det gör att vi kan vara snabbt på plats när nya katastrofer inträffar och stanna så länge det behövs.

De flesta människor som vi möter förhåller sig positivt till oss dom värvare men vi är medvetna om att det finns situationer då du inte är som mest mottaglig för att inleda en konversation; som när du är sen till bussen eller vill hinna hem för att vara med dina barn. Vi ber om ursäkt om vi närmar oss vid en olämplig tidpunkt. Samtidigt hoppas vi att du förstår vårt engagemang och att vi inte kan vänta på att givare kommer och knackar på vår dörr.

De flesta människor vill att någon ber dem att hjälpa till, vi som värvar är den drivande kraften. Vi hoppas även att vi blir bemötta med respekt och vänlighet när vi är ute och representerar vår organisation.

Om du har träffat någon av oss och vill ge feedback, vänligen kontakta info@sverigeforunhcr.se eller ring oss på 08-121 491 00.

Nej, de är hårt arbetande personal som får lön för sitt arbete. 

Alla våra värvare bär Sverige för UNHCR:s profilkläder, såsom våra blåa västar. De har också ett id-kort med vår logga.

Om du har frågor eller funderingar kring våra värvare, vänligen kontakta oss på info@sverigeforunhcr.se eller ring oss på 08-121 491 00.