28 miljoner människor behöver akut hjälp i Afghanistan

jag vill hjälpa

Mer stöd behövs för att hjälpa 28 miljoner människor från Afghanistan. ”Världen är förvirrad och letar efter sätt att agera. Samtidigt skymtar en fullskalig mänsklig katastrof.”

12 januari, 2022
Rehman Gul*, 40 år, med sin tvååriga dotter Nazia*, nära deras hem i utkanten av Kabul. Familjen flydde från sitt hem i Jalalabad för 10 år sedan på grund av våld. Nu har vintern slagit till och Nazia* har haft feber den senaste veckan.
Foto: UNHCR/Andrew McConnell
Rehman Gul*, 40 år, med sin tvååriga dotter Nazia*, nära deras hem i utkanten av Kabul. Familjen flydde från sitt hem i Jalalabad för 10 år sedan på grund av våld. Nu har vintern slagit till och Nazia* har haft feber den senaste veckan.

Hunger, flykt och torka i Afghanistan

Just nu behövs det mer stöd för att hjälpa 22 miljoner människor i Afghanistan och 5,7 miljoner på flykt i fem grannländer.

Människor i Afghanistan står inför en av världens snabbast växande kriser.

  • Halva befolkningen riskerar akut hunger.
  • Över 9 miljoner människor är på flykt.
  • Miljontals barn går inte i skolan.
  • Kvinnors och flickors grundläggande rättigheter är under attack.
  • Bönder och herdar kämpar mitt i den värsta torkan på decennier.
  • Ekonomin är i fritt fall.
  • Grundläggande sjukvård har kollapsat.

Utan mer stöd riskerar tiotusentals barn att dö av undernäring.

Våld och rädsla fortsätter

Konflikter har avtagit men våld, rädsla och förlust driver afghaner på flykt över gränserna, de flesta till Iran och Pakistan.

Mer än 6,2 miljoner människor är på flykt i grannländerna. Det tänjer på kapaciteten för de samhällen som tar emot dem, och de behöver också stöd.

"Världen är förvirrad"

– Händelserna i Afghanistan har under det senaste året  utvecklats med svindlande hastighet och med djupgående konsekvenser för det afghanska folket. Världen är förvirrad och letar efter rätt sätt att agera. Samtidigt skymtar en fullskalig mänsklig katastrof, säger Martin Griffiths, chef på OCHA. Han fortsätter:

– Mitt budskap är brådskande. Stäng inte dörren för folket i Afghanistan! Hjälporganisationer är på plats trots prövningar. Hjälp oss att avvärja utbredd hunger, sjukdomar, undernäring och i slutändan död.

– Omvärlden måste göra allt det kan för att förhindra en katastrof i Afghanistan, som inte bara förvärrar lidande utan tvingar människor på flykt. Samtidigt måste vi också snarast öka insatserna till stöd för flyktingar och de samhällen som har tagit emot dem i generationer. De behöver stöd och de behöver det idag, uppmanar FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi.

Stödet ska gå till livräddande mat, vatten, sjukvård, behandling för undernäring, akut skydd och akututbildning i Afghanistan och grannländerna.

Källa: unhcr.org

Publicerad av Ulrika Forsberg