Vintern sätter klorna i Afghanistan

Det är svårt att förklara hur allvarligt läget är för människor i Afghanistan på vintern. Att det är ont om tid att få fram hjälpen i tid är uppenbart.

21 december, 2021
Assela och Fauzia är syskon och på flykt i Afghanistan.
Foto: UNHCR/Andrew McConnell
Aseela*, 3 år, och Fauzia*, 9 år, är på flykt i Kabul med sin familj. Deras pappa Mullah är orolig över barnen på vinter. Familjen har fått ett litet kontantstöd från UNHCR som hjälper under årets kallaste månader.

Vinter och fattigdom i Afghanistan

I Afghanistan, som plågats av krig och konflikter i över 40 år, har kylan nu satt sina klor i det karga landet. I vissa områden kan temperaturen sjunka till under 25 minusgrader.

Sedan början av året har nästan 700 000 människor tvingats fly från våldet och bort från sina hem. De saknar allt. Risken för svält är överhängande för över 22 miljoner människor – mer än halva befolkningen.

Familjen kämpar mot kylan

Hemma hos Mullah Ahmeds tittar barnen på lågorna som stryker insidan av familjens lilla spis. Den varma glöden i deras kalla lerhus är en välkommen hjälp från vinterkylan i Kabul – på andra sidan tygdörren.

När han lyfter en svart vattenkokare från spisen släpper Mullah ut en dunst av skadliga ångor i rummet.

Han eldar remsor av en gammal matta och annat brännbart skräp som han har hittat på gatorna.

– Vad ska jag göra? Vi har inte råd med ved, berättar han. 

Så ser livet ut för många familjer i Afghanistan. För Mullah håller vardagen på att bli en katastrof.

Ekonomisk kollaps och hunger

Efter striderna står nu många människor inför en om möjligt än mer förödande kris – Afghanistans ekonomiska kollaps.

Den 3 december varnade UNHCR för att 23 miljoner afghaner – 55 procent av befolkningen – nu står inför extrema hungernivåer. Nästan nio miljoner av dem riskerar att svälta ihjäl.

UNHCR vittnar om att den mänskliga krisen förvärras för varje dag som går.

Mullah och hans familj har inget hem att återvända till och utan arbete är de i en mycket svår situation. Nödhjälp från organisation som UNHCR är just nu deras enda hopp för att undvika hunger.

Familjen i Kabul värmer sig framför kaminen.
Foto: UNHCR/Andrew McConnell
Familjen i Kabul värmer sig framför kaminen.

Kamin värmer

6-årige Assadullah hostar när han stirrar på elden i kaminen. Mullahs äldsta dotter Farzana hukar sig bakom skorstenen och kramar sin sex månader gamla son Umaid.

Rummet är litet och röken hänger tjock. Det finns ingen värme i det andra rummet i huset, familjen sitter i rummet med den osande kaminen.

3-åriga Aseela, klädd i tunna, trasiga kläder tuggar på en brödbit.

Ofta är det allt familjen har att äta, förklarar Mullah.

– Jag får gammalt bröd från bageriet som vi doppar i vatten för att mjuka upp det.

Han visar resterna av en enkel rismos i en skål som de har sparat. Om han har lite pengar, köper han några grönsaker.

Flykten till Kabul

Det har gått fem månader sedan familjen kom till Kabul efter att ha flytt sitt hem i den östra provinsen Nangarhar. Där hade de en liten gård som brukade föda den utökade familjen och ge ett litet överskott varje år.

Strider mellan tidigare afghanska regeringsstyrkor och talibanerna spred sig till området. Mullah bestämde sig för att det enda alternativet som fanns var att fly till Kabul.

– Vi trodde aldrig att talibanerna skulle erövra huvudstaden också, berättar han.

Just nu överlever familjen på välgörenhet och pengar som de har fått som vinterhjälp från UNHCR.

Ägaren till huset de bor i flydde när talibanerna intog Kabul och bad sin granne att ta hand om huset. Grannen tyckte synd om Mullah och hans familj och lät dem bo hyresfritt.

Andra grannar ger ibland familjen bröd, men många av grannarna kämpar också för att överleva.

– Jag är väldigt orolig över resten av vintern. Om vi inte får mer hjälp måste vi börja tigga, berättar Mullah och tittar på sina barn.

*Deras namn skyddas av säkerhetsskäl.

Tack till dig som hjälper!

Även om situationen för många av världens flyktingar är svår på vintern, ska du veta att utan hjälp från människor som du hade läget varit ännu värre.

Med gåvor till hjälpinsatser kan fler familjer som Mullahs överleva vintern.

PS. För 585 kr kan du hjälpa en familj genom en kall vintermånad. Vinterhjälp är en av många fina julklappar som du hittar i vår gåvoshop. En julklapp som verkligen behövs och garanterat kommer till användning. Du får ett uppskattat gåvokort att ge bort.

Publicerad av Ulrika Forsberg