Bomberna fortsätter falla över Ukraina

Bomberna fortsätter att falla över barn och familjer i Ukraina. Civila betalar alltid det högsta priset i krig. De ryska attackerna slår liv i spillror.

14 oktober, 2022
En kvinna i Ukraina får en filt från UNHCR.
Foto: UNHCR/Ukraina
Sedan kriget i Ukraina började i februari har 2,2 miljoner människor fått nödhjälp som filtar, presenningar för att lappa ihop krossade fönster och material för att reparera sönderbombade hem. Du gör arbetet möjligt.

Läget i Ukraina

Korta fakta:

  • Missilanfall och luftangrepp mot städer i Ukraina fortsätter efter den massiva attacken på morgonen den 10 oktober.
  • FN fördömer attackerna mot civila med ännu fler dödsoffer.
  • Ukrainska myndigheter rapporterar om skador på kritisk infrastruktur i 12 av 24 län (oblaster).
  • Hjälpinsatser pågår även när bomberna faller – tack vare starkt stöd från medmänniskor runt om i världen.

Luftangrepp mot civila

Luftangrepp mot städer i Ukraina fortsatte den 11 oktober, dagen efter attackerna som dödade och sårade civila, och skadade kritisk infrastruktur i stora delar av landet.

I ett uttalande säger FN:s generalsekreterare António Guterres:

– Jag är chockad över dagens storskaliga missilattacker från ryska väpnade styrkor mot städer i Ukraina som enligt uppgift orsakade civila dödsfall och sårade. Han tillägger:

Det här utgör ytterligare en oacceptabel upptrappning av kriget och som alltid, betalar civila det högsta priset.

Attacker och explosioner

FN och hela det humanitära samfundet är fast beslutna att fortsätta arbetet för att rädda liv och hjälpa människor vars liv har ödelagts av kriget. Tack till dig som är med och stöttar!

Omfattande attacker mot infrastruktur fortsätter att rapporteras. Explosioner ska ha hörts. Missiler och drönare ska ha upptäckts på flera håll i landet. 

I centrala länet Vinnytsia ska ett värmekraftverk ha träffats.

Attackerna ska ha krävt mer än 110 civila offer över hela Ukraina – med minst 14 människor dödade och 97 skadade, enligt Ukrainas inrikesdepartement.

Ukrainas räddningstjänst SESU (The State Emergency Service of Ukraine) rapporterade den 11 oktober att civil infrastruktur – el, vatten och telekommunikationer – har påverkat 12 av landets 24 län.

Enligt SESU är omkring 300 områden utan ström. Ukrainare uppmanas att minska sin strömförbrukning på kvällarna.

Hjälp når fram

Hjälpinsatser i Zaporizjzja – som enligt uppgift drabbas av dagliga attacker – pågår dygnet runt. Myndigheterna har fått stöd med att hjälpa invånarna.

Just nu får människor byggmaterial, filtar, sängkläder, mat, vatten och verktyg för att rensa bort sönderbombat bråte.

UNHCR:s partner i fält – Proliska – rapporterar att de delade ut nödhjälp den 10 oktober när raketer föll.

Proliska berättar att flerfamiljshus skadades avsevärt under attackerna. Fönster har krossats, nu när temperaturen närmar sig minusgrader på natten. En tuff vinter väntar i Ukraina.

Vidare rapporterar UNHCR om att nödhjälp – filtar, sovsäckar, sollampor och vattendunkar till 2 000 människor – är levererade till myndigheterna i Kyivs län efter attackerna den 10 oktober.

Reparationer av människor hem i Tjernihivska och Kyiv upptogs 11 oktober.

UNHCR har sett till att akut nödhjälp har nått drabbade i länet Charkiv. 80 hushåll har fått 350 presenningar för reparera skadade hem innan vintern.

Familjer i Sumy har fått nödhjälp som vattendunkar, handdukar och madrasser efter våldsam beskjutning den 9 oktober som skadade infrastruktur och gasförsörjning.

Källa: unocha.org

Människor i Ukraina kämpar för sina liv. Vill du hjälpa? Ge en gåva idag!

Publicerad av Ulrika Forsberg