Brev från ett kallt Ukraina

"Här är det minusgrader och en ny våg av missilattacker har förstört hem, skadat civila och lämnat hela städer utan el och vatten. Det pågår dygnet runt."

17 december, 2022
Karolina Billing Lindhom, UNHCR:s chef i Ukraina framför en hjälpkonvoj
Foto: UNHCR Ukraina
Karolina Lindholm Billing från Sverige är UNHCR:s chef i Ukraina. Hon berättar om hur kallt det är just nu "Människor som du och jag behövs för att hjälpa!"

Brev från Karolina i krigets Ukraina

Jag heter Karolina Lindholm Billing och är chef för UNHCR i Ukraina.

Jag skriver till dig från Kyiv. Här är det minusgrader och en ny våg av missilattacker har förstört hem, skadat civila och lämnat hela städer utan el och vatten. För många är läget akut, inte minst för äldre och familjer med små barn.

"Laga mat utan elektricitet?"

Jag vet hur kall en svensk vinter kan vara, och jag kan säga att här i Ukraina är den extremt hård. Samtidigt har nästan en miljon hem förstörts i ryska attacker.

Hur ska barn hålla värmen utan skydd mot väder och vind? Hur ska föräldrar laga mat utan elektricitet? Hur ska sjuka och äldre överleva?

UNHCR och våra partner i fält samarbetar med lokala myndigheter, vi  jobbar dygnet runt för att hjälpa – tack till dig som gör arbetet möjligt.

Tillsammans delar vi ut värmande nödhjälp som filtar, kläder, kaminer och sovsäckar. Vi reparerar och vädersäkrar skadade bostäder.

Vi ser till att det finns platser där familjer kan värma sig. Vi ger kontantstöd till de mest utsatta – som äldre och människor med funktionshinder, så att de kan betala sina värmeräkningar.

UNHCR är med i hjälpkonvojer som delar ut efterlängtad nödhjälp till människor i krigsdrabbade städer. Som i Cherson, där en hårt prövad befolkning fick hjälp 72 timmar efter att Ukraina åter tagit kontroll över staden.

Men det behövs mer resurser. Du kan verkligen göra skillnad den här vintern. Du kan rädda liv. Vill du hjälpa?

Liudmyla bor i Butja, Kyiv. Hennes hem har träffats av en bomb och förstörts.
Foto: UNHCR/Andrew McConnell
Liudmyla bor i Butja, Kyiv. Hennes hem har träffats av en bomb och förstörts i attacken. Tack till dig som som stöttar insatser för att skydda civila mot kyla.

"Beundrar motståndskraften"

Jag har jobbat i Ukraina i flera år, även innan kriget bröt ut.

Jag är imponerad av befolkningens motståndskraft. Särskilt rörd blir jag av de äldre människor som jag har träffat de senaste nio månaderna. Jag beundrar deras otroliga beslutsamhet om att återhämta sig, börja om och bygga upp sina liv igen.

Många av dem var hemma när deras hus träffades av missiler. De beskriver hur de snabbt städade undan spillrorna från golven och kollade till sina grannar så att de var vid liv. De är fast beslutna att stanna kvar i sina hem hela den hårda vintern.

75-åriga Valentyna

Bland de som UNHCR har hjälpt finns 75-åriga Valentyna, som bor i Kyiv.

Valentynas hem skadades av granatbeskjutning. I flera månader bodde hon med öppna hål i taket. Fönster var täckta med träplattor för att behjälpligt hålla vinden och regnet ute.

Tack vare stöd från människor som du har vi reparerat Valentynas tak. Träplattorna som spikats över fönster har bytts ut mot glas. Hon  berättar för mig hur lättad hon är: "Äntligen är jag ute ur mitt fängelse."

Tamara, Inna och Liudmyla

Även 65-åriga Tamara, som bor med sitt sexåriga barnbarn Milania, har fått sitt hem reparerat.

Andra som jag och mina kollegor har träffat har uttryckt tacksamhet över hjälpen de fått är 40-åriga fyrbarnsmamman Inna i Makariv och 79-åriga Liudmyla i Kyiv.

Det är barn, mammor och äldre – som får hjälp av UNHCR och kan hålla sig varma i vinter.

Varmt tack från ett kallt Ukraina,
Karolina Lindholm Billing
UNHCR:s chef i Ukraina

PS. Karolina har en magisterexamen i juridik med inriktning på mänskliga rättigheter och flyktingrätt från Stockholms universitet.

Publicerad av Ulrika Forsberg