33 ton vinterhjälp har landat i Afghanistan

Jag vill hjälpa!

En flygtransport med 33 ton vinterhjälp har landat i Afghanistans huvudstad Kabul. Det är bråttom att få ut hjälpen i tid innan vintern slår till med full kraft.

19 november, 2021
En flygtransport med 33 ton vinterhjälp har landat i Afghanistan. Tack vare gåvor från människor som du kan det livräddande arbetet fortsätta.

Vinterhjälp till utsatta i Afghanistan

En flygtransport med 33 ton vinterhjälp har landat i Afghanistans huvudstad Kabul. Det var det första av tre hjälpsändningar.

Hjälpbehoven ökar snabbt i Afghanistan inför vintern, temperaturen kan sjunka till -25 grader. Många fördrivna familjer saknar ordentliga hem. Andra har nyligen återvänt för att möta sina hem omöjliga att bo i under den kyliga årstiden.

Tältisolering och vinterhjälp

Hjälpsändningen var fullastad med vinterhjälp som tältisolering. Det innehåller golv, skiljeväggar, värmebeständiga golvplattor till kaminen – allt för att isolera tälten mot kyla. Ett paket med tältisolering väger 25 kg.

Konflikter och osäkerhet har fördrivit 3,5 miljoner afghaner i landet. 700 000 har tvingats fly från sina hem bara i år.

UNHCR jobbar mot klockan för att få ut vinterhjälp till 500 000 människor innan kylan slår till med full kraft.

Mat och filtar

UNHCR fortsätter att dela ut annan nödhjälp till familjer familjer på flykt. Nästan en halv miljon människor har fått hjälp hittills i år.

De mest utsatta får tak över huvudet, mat, filtar, köksgeråd, spisar, solpaneler, solcellslampor och kontantstöd.

Över land, hav och med flyg

Vi skickar hjälpsändningar över land, hav och med flyg för att svara på de ökande behoven. Ytterligare förnödenheter står redo i Uzbekistan för att transporteras in i Afghanistan vid behov.

När vi skalar upp hjälpinsatserna behövs det akut mer resurser för att nå människor som kämpar för att överleva den hårda vintern.

UNHCR vädjar till det internationella samfundet om att omedelbart öka stödet till människor på flykt som lever på marginalerna, både i och utanför landet.

Utbildning och sjukvård

Samtidigt fortsätter UNHCR med sina vanliga hjälpprogram som utveckling av skolor, sjukvård, infrastruktur och försörjning – insatser som har nått mer än 1,3 miljoner människor i år.

Källa: unhcr.org

En flicka på flykt i Afghanistan står i dörren till sitt boende under ett snöoväder i Kabul.
Foto: REUTERS
En flicka på flykt i Afghanistan står i dörren till sitt boende under ett snöoväder i Kabul.

Mänsklig kris i Afghanistan

Just nu lever människor i Afghanistan i en akut rädsla för hunger och svält. Vädret går från tidig höstvärme till en iskall vinterkyla – och det går snabbt.

Flera områden i landet har rapporterat om långvarig torka. Det ökar risken för en växande katastrof ovanpå en redan nästan oöverblickbar misär.

Afghanistan är snabbt på väg mot att räknas som den värsta mänskliga krisen i världen. Intensiva konflikter har tvingat 700 000 människor på flykt från sina hem bara i år, 80 procent av dem är kvinnor och barn.

Landets ekonomi är på randen till kollaps. FN varnar för en hungerkatastrof där en miljon barn riskerar att dö av svält.

Kall vinter väntar

Utsatta familjer står nu inför den kalla afghanska vintern, där temperaturen kan sjunka till minus 25 grader. Många lever på marginalerna och saknar skydd mot kyla, väder och iskalla vindar.  

Det är en extremt svår situation. Bakom all politik och maktspel finns oskyldiga människor som akut behöver hjälp. De får vi aldrig glömma.

Vill du hjälpa människor i Afghanistan? Ge en gåva här eller Swisha till 900 1645.

Publicerad av Ulrika Forsberg