Vad har hänt i Afghanistan? UNHCR svarar på frågor

Frågor och svar om läget i Afghanistan just nu. Hur hjälper fältarbetare? Vad behövs idag? Vad tycker talibanerna om UNHCR? Här är svaren.

25 augusti, 2021
"Framtiden för kvinnor och flickor är oklar. I vissa områden måste kvinnor stanna i hemmet, i andra får de arbeta. Vi måste kämpa för alla kvinnors och flickors mänskliga rättigheter", berättar Caroline.

Frågor och svar från Afghanistan

UNHCR:s representant i Afghanistan, Caroline van Buren, rapporterar om läget i landet som förändras snabbt. Hur hjälper fältarbetare människor som har tvingats fly från sina hem just nu.

Hur ser situationen i Kabul ut just nu?

Just nu är situationen i Kabul ganska lugn. Mindre strider fortsätter i vissa områden. Vi hör sporadiska skottlossningar, men färre än under de första dagarna.

Situationen går långsamt tillbaka till någon form av vardag.

Vi vet inte hur framtiden kommer att se ut, vad som kommer att hända. Vi vet inte när en regering kommer att vara på plats. Vi tar det dag för dag och hoppas på det bästa.

Hur mår du och de andra som jobbar där?

Vi är okej under omständigheterna. Fältarbetare är förvirrade. Några är rädda, andra vill jobba.

Mohammad Faiz sitter vid sitt lilla tält som han delar med sin familj som är på flykt från strider i Afghanistan.
Foto: UNHCR/Edris Lutfi
Mohammad Faiz sitter vid sitt lilla tält som han delar med sin familj som är på flykt från strider i Afghanistan.

Hur och var hjälper UNHCR just nu?

Vi kan nå ut till alla 34 provinser och 299 av 450 distrikt. Det kan vara okej i ett område, inte i ett annat. Läget är osäkert, vi måste se till personalens säkerhet.

Fram till nu har talibanerna respekterat våra hjälpinsatser. Situationen förändras hela tiden. Vi måste vara försiktiga, inte bara för UNHCR:s personal utan också för våra partner.

Vi har många samarbeten i hela landet. De flesta är lokala hjälporganisationer som har lättare att nå ut än vi i vissa områden.

Vilken typ av hjälp ger UNHCR?

UNHCR delar ut akut och livräddande nödhjälp till människor som är på flykt.

Människor flydde från sina hem utan absolut någonting. Vi ser till att de får skydd, vatten, vård, och mat. Vi erbjuder också kontantstöd där det är möjligt.

Vi började hjälpinsatsen för en tid sedan eftersom konflikten är pågående.

Efter tillkännagivandet i maj att de internationella militära styrkorna skulle lämna landet ökade behoven av hjälpen kraftigt.

Bara i år har vi delat ut akut nödhjälp till över 200 000 människor.

Vilka är de mest akuta behoven i Afghanistan just nu?

För människor som har tvingats fly är de mest akut behoven – förutom säkerhet – är just nu:

 • Mat
 • Vatten
 • Mediciner
 • Toaletter
 • Tak över huvudet
 • Skyddande presenningar
 • Hinkar för rent vatten
 • Värmande filtar
 • Gasolflaskor för matlagning
 • Intimartiklar för kvinnor.

Människor behöver grundläggande vardagssaker eftersom de saknar allt. De har tvingats lämna sina hem hals över huvudet utan någonting.

Hur säkerställer UNHCR att fältarbetare är säkra vid utdelning av nödhjälp?

Talibanerna uppmuntrar oss att återuppta vår verksamhet. De säger att de kommer att ge den nödvändiga säkerheten. Så, just nu, i de flesta områden återupptar vi vårt arbete, men vi måste ha grönt ljus från talibanerna för att göra det.

Kan afghaner passera gränser för att söka skydd?

De flesta gränser är stängda. Den enda platsen där människor kan fly in och ut för närvarande är på Spin Boldak – det är gränsen till Pakistan – där jobbar vi som vanligt.

Under de senaste dagarna har 20 000 människor kommit in och 19 000 människor lämnat Pakistan. De är nödvändigtvis inte asylsökande. Det är en mycket livlig gräns och det här är de siffror som vi brukar ha.

Människor åker till Pakistan för få sjukvård, gå i skolan, till jobbet och för att vara med sina familjer. Vi har samma antal människor som kommer till Afghanistan.

Till Spin Boldak tar du dig genom Kandahar. Våra kollegor och partner säger att det är fri rörlighet. Det finns vägspärrar, men de är inga större problem.

Andra gränskontroller, som till Iran behöver du resedokument och visum. Det är därför som vissa människor använder smugglare för att ta sig in i landet.

Gränserna till Tadzjikstan, Uzbekistan och Turkmenistan är stängda för människor. Vissa är bara öppna för kommersiell trafik, till exempel för lastbilar som fraktar varor.

Vad är skillnaden mellan evakueringar och vidarebosättning?

Det har varit mycket fokus på evakueringar från Kabuls flygplats och erbjudanden om vidarebosättning.

Länder evakuerar sina medborgare och afghaner som arbetade för dem. UNHCR är inte inblandad i evakueringen just nu.

När det gäller vidarebosättning blir UNHCR involverade, vi hjälper till med vidarebosättning från ett asylland. Så här går det till:

 1. En afghansk medborgare måste lämna hemlandet.
 2. Ta sig till ett annat land och söka asyl.
 3. Om det inte finns några lösningar i asyllandet ...
 4. ... letar UNHCR efter ett tredje land – och det är det vi kallar vidarebosättning.

Vidarebosättning är en lång process som involverar intervjuer och kontroller. Tyvärr är den endast tillgänglig för en mycket liten andel av de mest utsatta flyktingarna.

Vilka är du mest bekymrad över just nu?

Journalister och andra mediefolk, etniska minoritetsgrupper, människor som uppfattas ha stöttat den tidigare regeringen eller ha fått stöd från internationella militära styrkor.

För kvinnor och flickor är politiken ännu inte klar, den skiljer sig från område till område.

I vissa områden får vi veta att kvinnor ska stanna i hemmet och inte kan arbeta. I andra områden, beroende på vilket arbete de utför, får de arbeta.

Just nu ber vi om tre saker: att gränser är öppna, mer stöd till nödhjälp och möjlighet att reparera skadade hem så att människor kan återvända hem.
Caroline Van Buren, UNHCR:s representant i Afghanistan.
Caroline Van Buren

Vad kan göras för att hjälpa afghaner just nu?

Det första vi ber om är att länder ska hålla sina gränser öppna så att afghaner som vill lämna landet och söka internationellt skydd kan göra det.

Det andra vi vill be om är stöd till människor som är på flykt i landet – livräddande hjälp till barn och familer som har tvingats lämna sina hem.

Vi behöver också stöd till ”vanliga program” som vi kallar det, som att hjälpa människor som återvänder att bygga upp sina liv,  reparera skadad infrastruktur och se till att människor har en försörjning.

Så det här är de tre sakerna:

 • För det första, håll gränserna öppna.
 • För det andra, ge livräddande nödhjälp.
 • Sedan, reparera och bygga upp skadad infrastruktur så att människor kan återvända hem.

Alla de insatserna kommer att kräva stöd från omvärlden.

Jag hoppas att uppmärksamheten för människor i Afghanistan fortsätter och inte försvinner efter några veckor. UNHCR stannar kvar så länge det behövs.

Källa: unhcr.org

Vill du hjälpa idag? Din gåva betyder tak över huvudet, mat, vatten och filtar till människor i svår nöd. Du hjälper barn och familjer som flyr för sina liv i Afghanistan.

Publicerad av Ulrika Forsberg