H&M skänker vinterkläder till människor på flykt i Irak

H&M skänker vinterkläder till 250 000 människor på flykt i Irak. För barn och familjer som kämpar för att överleva vintern räddar varma kläder liv.

21 januari, 2022
Barn på flykt i Irak tar emot vinterkläder. Tusen tack H&M som hjälper människor att överleva den kalla vintern.

Varma kläder till 250 000 människor!

I nära samarbete med H&M levererar UNHCR kläder till fler än 250 000 människor på flykt i Irak.

Människor som har tvingats fly och lämna allt bakom sig är bland de mest utsatta i världen. Situationen förvärras av den pågående covid-19-pandemin. Många har lidit enormt på grund av krisen, och UNHCR larmar om ett akut behov av hjälp.

Som svar har H&M donerat kläder till Irak för att hjälpa familjer att hålla värmen under de kalla vintermånaderna.

I landet finns idag:

  • 290 000 flyktingar främst från Syrien.
  • 1,2 miljoner människor på flykt från våld i sitt hemland.
  • 4,9 miljoner har varit på flykt och återvänt hem.

"Stolta över samarbetet med UNHCR"

– Vi är oerhört stolta över att samarbeta med UNHCR för att möta behoven. Jag är mycket nöjd med vad vi har åstadkommit hittills och att vi kan bidra till människor på flykt i Irak och andra länder genom att donera dessa plagg, säger Pascal Brun, hållbarhetschef på H&M.

För UNHCR:s verksamhet i Irak är det här en av de större donationerna av sitt slag under 2021. Projektet utvecklades i nära samarbete med UNHCR för att säkerställa att rätt plagg samlades in och skickades till rätt plats, med hänsyn till människors behov på plats.

"Gör skillnad för tusentals utsatta"

Jean-Nicolas Beuze, representant för UNHCR i Irak, berättar:

– Denna donation ger mer än bara värme under vintern till de som tvingats på flykt i Irak. Det visar också den solidaritet som omvärlden har för de som drabbats av konflikter och förföljelse. De påminns om att de inte är ensamma. Vi på UNHCR Irak är mycket stolta över detta partnerskap med H&M. Vi vet att det gör skillnad för tusentals utsatta människor.

Publicerad av Ulrika Forsberg