Årets julgåva från företag 2022

Just nu är det bråttom att få fram hjälpen i tid. Det blir snabbt mörkare och kallare varje dag. Se filmen om hur ditt företag kan hjälpa i jul.

11 november, 2022
När kylan slår till kan ditt företag eller din organisation vara livlinan för barn och familjer som kämpar varje dag – och varje natt – på flykt. När ni ger en julgåva får ni gåvobevis och julemblem att dela med personal och kunder. Musik: Maia Hirasawa

På flykt i vinter

Snart är det jul, och snart är det vinter med bitande kyla igen.

På vintern är människor på flykt extra utsatta. Familjer tvingas göra det omöjliga valet mellan att köpa mat eller bränsle till kaminen och mediciner till sina barn.

Ett val som ingen förälder ska behöva göra.

Svår vinter väntar

Vintern riskerar att bli den tuffaste hittills för människor på flykt.

Kriget rasar i Ukraina och i krigets spår ökar priserna på bränsle och mat dramatiskt. För familjer som redan lever på marginalerna är vintern livsfarlig.

UNHCR står redo att hjälpa och vi behöver ert stöd. Utan er riskerar människor på flykt att frysa ihjäl. Och det är bråttom nu.

Vill ni ge en julgåva som värmer familjer som kämpar mot kylan och mörkret på flykt?

Julgåvor och gåvobevis

I jul kan ni välja mellan olika gåvor som behövs mest just nu:

Julgåva: Hjälp till Ukraina

Gåvan hjälper familjer som kämpar för att överleva kriget.

  • 25 000 kr kan ge 51 familjer tandborstar, tandkräm, tvål, handdukar, filtar, sovsäckar och presenningar för att lappa ihop trasiga fönster i sönderbombade hem.

Julgåva: Akut vinterhjälp

Gåvan värmer människor på flykt att överleva en kall och mörk vinter på flykt.

  • 25 000 kr kan ge 16 familjer på flykt vinterkläder, filtar, värmekamin och en solcellsdriven lampa som skyddar mot mörkret.

Julgåva: Skola till barn

Gåvan ger barn på flykt möjligheter i livet. Vill ni ge barn en chans?

  • 25 000 kr kan hjälpa 50 barn på flykt att få en läslampa som drivs av solceller, skolbänk, ryggsäck, pennor, böcker och mellanmål. Finns det en finare julgåva?

Gåvobevis och julemblem

När ni skänker er julgåva får ni gåvobevis och julemblem att dela med personal, anställda, kunder och leverantörer.

Här kan du kika på gåvobevis och emblem.

Er julgåva bidrar till de globala målen och Agenda 2030. Alla gåvor sker via 90-konto.

Kort fakta om UNHCR:s vinterhjälp

Ukraina: 800 000 hem har förstörts i kriget.

Målet är att ge värmande hjälp – vinterkläder, filtar, värmekaminer, sängkläder, barnsängar, madrasser, kuddar och sovsäckar – till 1,7 miljoner människor.

Syrien: 917 000 människor ska få hjälp, särskilt fokus ligger på att hjälpa familjer i Idlib och Aleppo.

Efter nästan tolv år i en av de dödligaste, mest förödande konflikterna i vår tid, är det syriska folket desperata efter att hitta lite ljus slutet av det som är en lång, mörk tunnel.

Afghanistan: 500 000 människor ska få extra hjälp som filtar, köksutrustning, vattendunkar, solpaneler, presenningar och hygienpaket.

Halva befolkningen riskerar akut hunger och miljoner människor är på flykt. Nu väntar vinterkylan och temperaturen kan sjunka till minus 15 grader.

Publicerad av Ulrika Forsberg