Konflikten i Afghanistan drabbar kvinnor och barn

Just nu utspelar sig en mänskliga kris i Afghanistan. Konflikten drabbar kvinnor och barn värst. Människor i nöd behöver akut skydd, mat och vatten.

13 augusti, 2021
Just nu förvärras striderna i Afghanistan. Våld sprider sig snabbt i landet och människor tvingas fly för att överleva. Läget är livsfarligt.

Mänsklig kris i Afghanistan

UNHCR oroas över den mänskliga kris som just nu utspelar sig i Afghanistan. I takt med att striderna förvärras fortsätter FN att kräva ett varaktigt eldupphör och en fredlig lösning i det afghanska folkets intresse.

Dödligt våld

Det mänskliga lidandet av ständigt ökande våld är enormt. Mer än 1000 civila har dödats den senaste månaden, enligt FN.

Utan en betydande nedtrappning av den dödliga konflikten kommer Afghanistan att se det högsta antalet civila dödsoffer på ett år sedan FN började föra statistik.

Kvinnor och flickor

Vi är särskilt oroliga över konfliktens påverkan på kvinnor och flickor. Cirka 80 procent av nästan 330 000 människor som har tvingats fly sedan början av maj är kvinnor och barn.

Nästan 550 000 människor har tvingats lämna sina hem sedan början av året. Sedan tidigare är 2,9 miljoner afghaner på flykt i landet.

Mer stöd behövs

Pågående strider har rapporterats i 32 av Afghanistans 34 provinser.

Majoriteten av de flyende stannar kvar inom landet, så nära sina hem som striderna tillåter.

Sedan början av 2021 har nästan 120 000 människor flytt från landsbygden till provinsen Kabul.

UNHCR uppmanar det internationella samfundet att snarast öka sitt stöd till människorna som drabbas av krisen i Afghanistan.

Akut nödhjälp

Under två veckor har UNHCR, som en del av FN:s gemensamma hjälparbete, sett över behoven hos nästan 550 000 civila som är på flykt.

Hjälparbetet i Afghanistan handlar just nu om att nå ut med det mest akuta som att ge tak över huvudet och dela ut mat, vatten, filtar, tvål, liggunderlag, kastruller, toalettpapper och annan nödhjälp.

Håll gränserna öppna

UNHCR uppmanar Afghanistans grannländer att hålla sina gränser öppna.

En oförmåga att nå säkerhet kan riskera otaliga civila liv. UNHCR är redo att hjälpa länder att stärka sitt hjälparbete.

Stoppa utvisningar

Till följd av allmän osäkerhet i många delar av Afghanistan blir det allt tydligare att afghaner utanför landet kan ha internationella skyddsbehov.

UNHCR uppmanar alla stater att se till att de kan söka skydd, oavsett deras nuvarande rättsliga status.

Den dramatiska upptrappningen av den livsfarliga konflikten gör att UNHCR välkomnar staters beslut om att tillfälligt stoppa utvisningar av asylsökande och säkerställa möjligheten att söka asyl.

Källa: unhcr.org

Publicerad av Ulrika Forsberg