Kvinnor flyr från könsstympning till ny mardröm i Libyen

Video: Aisha flydde från könsstympning i Elfenbenskusten. Efter en fasansfull ökenresa genom Sahara mötte hon en ny våldsam mardröm i Libyen.

28 november, 2017
Kvinnor flyr könsstympning till mardröm i Libyen.

Könstympning ger skador för livet

Varje år flyr tusentals kvinnor och flickor från sina hem för att undkomma kvinnlig könsstympning. Det är en livsfarlig sedvänja som ger flickor skador för livet.

200 miljoner kvinnor och flickor har utsatts för övergreppet i världen. 20 000 kvinnor och flickor som söker asyl i EU kommer från länder där de riskerar att könsstympas.

De skär utan bedövning

Aisha* var sju år gammal när hon utsattes för könsstympning i hemlandet Elfenbenskusten. Hennes äldsta dotter var fyra när det hände henne.

– De binder dina händer och fötter. De skär bort delar av din kropp utan bedövning. Det är så många barn som dör. Lagen förbjuder det. Islam förbjuder det. Det görs i hemlighet. De säger att våra seder kräver det, berättar Aisha.

Förra året flydde Aisha med sin yngsta dotter för att rädda henne från det livslånga övergreppet.

Ny mardröm i Libyen

De flydde från Elfenbenskusten och överlevde en fasansfull ökenresa genom Sahara i hopp om att nå  säkerhet i Libyen.

I Libyen hamnade hon i en nio månaders lång mardröm. Hon och hennes barn satt i förvar i tre månader. Hon utsattes för övergrepp och såg människor mördas.

– De kidnappade mig, de slog mig, de våldtog mig. Varje dag. De tog oss till ett hus där vi aldrig såg dagsljus. Det var många kvinnor där. Så mycket lidande. De våldför sig på kvinnor och barn. De dödade kvinnor som vägrade att prostituera sig. Om du vägrar, dödar de dig och slänger dig i havet, berättar Aisha.

Sexuella övergrepp

Varje dag utsätts hundratals kvinnor och flickor för sexuellt våld i Libyen.

– De är monster. De är omänskliga. Jag förlorade min värdighet i Libyen. När jag tänker på allt som hände kan jag inte sova. När jag berättar min historia gör det ont. Jag vill börja ett nytt liv med mina barn nära mig, säger Aisha.

Efter två dagar ombord på en båt räddades de och är nu i Italien.

UNHCR kräver tillträde i Libyen

UNHCR kräver obegränsat humanitärt tillträde i hela Libyen för hjälpa människor i nöd. Kvinnor och flickor som har överlevt sexuella övergrepp och könsrelaterat våld erbjuds psykologiskt stöd.

*Aisha är inte hennes riktiga namn.

Källa: unhcr.org (Women fleeing FGM find abuse in Libya)

Jag vill hjälpa!

Kvinnor på flykt vill och kan påverka framtiden för sig själva, sina barn och sitt hemland. Därför är det viktigt att de är friska, känner sig trygga och tar makten över sina liv.

UNHCR kämpar för att kvinnor och flickor på flykt ska få en chans att skapa en trygg framtid.

Ge en gåva idag!

Publicerad av Ulrika Forsberg