Nytt journalistpris går till SVT:s ”Smugglad”

SVT:s dokumentärserie "Smugglad" vinner ett nyinstiftat journalistpris. Skildringen av flyktingars situation i världen lyfter en människas berättelse i akut nödläge.

18 juni, 2024
En halv jordglob som symboliserar flyktingar i världen inför Refugee Awerness Award.
Foto: UNHCR

Journalistpris till dokumentärserien "Smugglad"

För första gången delar Sverige för UNHCR ut journalistpriset Refugee Awareness Award till en publicering som bidragit till att sprida engagemang, öka förståelsen för flyktingar i världen och synliggjort människorna bakom statistiken. 

Priset är instiftat av Sverige för UNHCR för att uppmärksamma en journalistisk insats som på ett utmärkande sätt skildrar livet för människor som tvingats på flykt.

Dokumentärserien "Smugglad" 

SVT:s dokumentärserien "Smugglad" är årets vinnare av priset som delas ut den 18 juni.

– Det är väldigt roligt och förstås hedrande. Vi ville fånga all den dramatik som historien rymmer, när folk lämnar allt och flyr för sina liv, berättar SVT:s producent Jonas Magnusson.

– Flyktingar skildras ofta som en stor massa, som offer eller hot. Vår ambition var att lyfta fram individer, och vi är tacksamma för att de som medverkar berättar så öppet och personligt, fortsätter seriens projektledare Lena Laurén.

Journalistpriset Refugee Awareness Award

Journalistpriset Refugee Awareness Award syftar till att uppmuntra ambitiös och kontinuerlig bevakning av flyktingsituationen i media. 

Vinnaren kommer, om önskat, att ges möjlighet att besöka någon av de många glömda och ofta svårtillgängliga kriserna i världen. Det är platser där medias strålkastarljus för länge sedan dämpats eller helt slocknat. 

Priset kan delas ut till en enskild journalist eller ett medieteam.

"I tider av desinformation"

Åsa Widell, Sverige för UNHCR:s generalsekreterare och ordförande i juryn som valt Refugee Awareness Awards vinnare, säger:

– I tider av desinformation och med en allt hårdare ton i flyktingdebatten vill vi uppmärksamma god journalistik som bidrar till en ökad förståelse för den utsatta situation som människor på flykt lever i, och fortsätter:

– SVT:s dokumentärserie "Smugglad" är precis en sådan mänskliggörande journalistisk insats. Jag grät flera gånger när jag såg serien första gången. Med priset hoppas vi kunna uppmuntra fortsatt kvalitativ journalistisk bevakning av flyktingfrågan.

Refugee Awareness Award delas ut vid ett evenemang den 18 juni, anordnat av Sverige för UNHCR för att uppmärksamma internationella World Refugee Day den 20 juni. Syftet med dagen är att hylla människor på flykt och mobilisera ett engagemang hos allmänheten för att de över hundra miljoner som tvingats fly ska få en bättre framtid.

I juryn för 2024 års pris ingår:

  • Joanna Rubinstein, ordförande för Sverige för UNHCR
  • Annika Sandlund, chef för UNHCR i Norden och Baltikum
  • Malou von Sivers, journalist, författare och programledare
  • Åsa Widell, generalsekreterare Sverige för UNHCR
Publicerad av Ulrika Forsberg