På flykt under Ramadan

För familjer på flykt från är Ramadan inte vad det brukar vara. Många har förlorat sina anhöriga. Andra har inte råd att äta den viktiga måltiden Iftar som bryter fastan.

1 juli, 2015
Under Ramadan hämtar Mostafa mat från restauranger och ger till fattiga syriska familjer i Beirut.
Foto: UNHCR/Christina Farah
Under Ramadan hämtar Mostafa mat från restauranger och ger till fattiga syriska familjer i Libanons huvudstad Beirut.
Foddiye låter sju syriska familjer bo gratis på sin gård i Bekaadalen i Libanon.
Foto: UNHCR/Elena Dorfman
Foddiye låter sju syriska familjer bo gratis på sin gård i Bekaadalen i Libanon. Under Ramadan äter de kvällsmåltiden Iftar tillsammans.
En man bjuder barn på isbitar under Ramadan.
Foto: UNHCR
Jag bjuder in alla till min butik för att svalka sig under Ramadan, barnen bjuder jag på isbitar. Jag är inte en rik man så det här är mitt sätt att hjälpa.

Givmildhet och omtanke på Ramadan

Muslimer över hela världen fastar just nu från morgon till kväll under den heliga månaden Ramadan. Det är en tid för gemenskap, givmildhet och om att visa omtanke för sina medmänniskor. När solen går ner bryts fastan och familjer samlas för att äta den viktiga kvällsmåltiden "Iftar" tillsammans.

För familjer på flykt från sina hem är Ramadan inte vad det brukar vara. Många har förlorat eller separerats från sina anhöriga. De flesta har inte råd att fira på traditionellt vis.

Vid högtider kan känslan av att vara borta från sitt hem och sina nära och kära kännas extra tung. UNHCR kämpar för att människor på flykt ska kunna leva ett värdigt liv i väntan på att få komma hem igen.

För många syriska familjer är det här elfte året som Ramadan firas på flykt från kriget i deras hemland. Möt några av dem, och läs om människorna som hjälper till.

Mostafa delar ut mat till fattiga syriska familjer

Mostafa sitter bak på motorcykeln och håller i en påse med mat. Han och hans vän åker runt i Beirut och samlar mat från restauranger och bagerier som de delar ut till fattiga familjer som inte har råd med måltiden som bryter fastan under Ramadan.

"Jag tycker att vår kultur måste förändras. Alltför många människor kastar bort mat. Vi vill få slut på det. Särskilt som det är nu, när det finns så många fattiga människor i Libanon som behöver mat. Alla ungdomar borde hjälpa syriska flyktingar - och fattiga libanesiska familjer också”, säger Mostafa.

Foddiye låter sju syriska familjer bo gratis

Foddiye och hennes man låter sju syriska familjer bo gratis på deras mark i Bekaadalen i Libanon. Tillsammans med Abou, som är syrisk flykting, plockar hon grönsaker i sin trädgården inför Iftar.

Abou förklarar sin situation "Det är svårt att vara långt ifrån familjen och hemlandet under Ramadan. Med Guds vilja kom vi till Libanon och lärde känna Foddiye och hennes familj. Vi är så glada att bo hos dem. Vi lever tillsammans som en familj och äter alla kvällsmåltider under Ramadan tillsammans."

Foddiye håller med "Det påminner mig om Ramadan för 20 år sedan när hela min familj åt Iftar tillsammans. Det här är den vackraste Ramadan jag har varit med om på 20 år."

Dauod bjuder barnen på isbitar

"Jag säljer mer is under Ramadan, eftersom människor har det i drycker under Iftar. 

Människor här är extremt fattiga. Jag ger ofta små isbitar till barnen gratis. Jag är inte en rik man och kan inte ge Zakat (välgörenhet). Det här är mitt sätt att hjälpa."

Dauod är 35 år. Hans familj flydde från Afghanistan när han var två år. Nu driver han en liten butik i ett flyktingläger i Pakistan. Han är nöjd med sin verksamhet och tycker att han gör sina grannar en unik tjänst under Ramadan.

"Isen håller sinnet svalt och fräscht hela dagen. Det finns ingen elektricitet i flyktinglägret och temperaturen kan stiga till 45 grader. Att fasta i den här hettan är särskilt svår för rökare och teälskare eftersom det inte är tillåtet att röka och dricka innan solnedgången.

Jag bjuder in alla till min butik under Ramadan. Isen svalkar i den brännande hettan. Och när jag behöver hjälp med de stora isblocken finns det många starka händer villiga att rycka in. När allt kommer omkring är Ramadan en månad av att ge och dela."

Salimato tackar alla som skänkt en gåva

Salimato, 51 år, och hennes familj är på flykt från sitt hem i norra Mali. De bor i en övergiven skola i Malis huvudstad Bamako. De har bott på tre ställen på tre månader, och efter Ramadan de måste hitta ännu ett. "Hyresvärden låter oss bo här under Ramadan, men efter det vet jag inte var vi ska ta vägen."

Hon kommer från Gao, men tvingades fly till Bamako som ligger 1200 kilometer bort när beväpnade rebeller anföll staden.

"Jag har några anhöriga här i Bamako, men de har inte råd att försörja mig. Jag ber till den Allsmäktige om nåd. Jag tackar varje person som har gett en enda gåva för att hjälpa oss. Ni är i mina böner."

Vill du ge en gåva under Ramadan?

Stöd UNHCR:s arbete för att människor på flykt ska kunna leva ett värdigt liv i väntan på att få komma hem igen.

Ge en gåva idag och hjälp familjer på flykt.

Publicerad av Ulrika Forsberg