Krigsskadat hem i Ukraina — nu en fristad

Förstörelsen i Ukraina är svindlande. Mitt i brinnande krig är 84-åriga Katerynas reparerade hem en fristad. Kon överlever ryska attacker. Hjälpen når fram!

7 mars, 2023
Kateryna Humennyy, 84 år, tvingades fly från sitt hem i mars förra året när ryska stridsvagnar rullade in i byn. När hon återvände var hemmet förstört. Tusen tack till dig som hjälper familjer som Katerynas att få sina krigsskadade hem reparerade.

"Nu är det ett nytt krig"

Kateryna Humennyy är 84 år och gammelmormor. Hennes lilla hemby Ozershchyna ligger på de stora slätterna väster om Ukrainas huvudstad Kiev.

Hon var bara ett barn när krig vände livet upp och ner första gången. Hennes pappa dog i andra världskriget. Mamman lämnades ensam med Kateryna och hennes syskon.

Nu är det ett nytt krig. Vi kan inte förstå det, berättar Kateryna. Rösten darrar av ålder och känslor.


Korta fakta om kriget

  • Ryssland attackerar Ukraina den 24 februari 2022.
  • En tredjedel av befolkningen är på flykt.
  • 17,6 miljoner människor behöver hjälp för att klara vardagen.
  • Förstörelsen av människors hem är svindlande.

Tusen tack till dig som hjälper familjer som Katerynas i Ukraina!

Källa: unocha.org


Kateryna står framför ladan där de gömde sig från ryska stridsvagnar. Hennes ko överlevde kriget under tiden familjen var på flykt.
Foto: UNHCR/Diana Zeyneb Alhindawi
Kateryna står framför ladan där de gömde sig från ryska stridsvagnar. Hennes ko överlevde kriget under tiden familjen var på flykt.

"Hus brinner redan"

Några dagar efter den ryska invasionen hör Kateryna och hennes familj skottlossning, explosioner och dånet från lågt flygande flygplan. En vecka senare når striderna deras egen dörr. 

84-åriga Kateryna och hennes man Ivan tar skydd i källaren i sin lada tillsammans med dottern Olena, 51 år, och hennes man, som de bor tillsammans med.

Det är tunga strider. Vi hör skottlossning och gömmer oss i källaren. Det är väldigt läskigt, berättar Olena.

Katerynas två barnbarn Svitlana och Oksana är båda gravida vid den tiden. De har redan flytt sina hem, innan de tunga striderna börjar.

"Vi åker inte härifrån"

Efter en vecka i källaren försöker Olena att övertala sina föräldrar om att lämna hemmet. Kateryna och Ivan vägrar. Ingen finns kvar för att ta hand om deras mjölkko och de andra djuren.

De säger "Vi åker inte härifrån". Det är väldigt skrämmande. Husen runtomkring oss brinner redan, berättar dottern Olena. 

Kateryna och Ivan tvingas fly

Kateryna och Ivan övertalas till slut av ukrainska soldater att ta sig därifrån. Soldaterna varnar för att det är för farligt att stanna kvar. 

En granne som trots riskerna stannar kvar i byn erbjuder sig att ta hand om deras djur.

Jag är 84 år. Jag kan mjölka kor, mata kalvar och odla rödbetor. Pappa dog i världskriget. Vi överlevde och nu är det ett nytt krig. Det är svårt. Vad kan jag säga?
Kateryna vill inte lämna sin ko bakom.
Kateryna Humennyy

Kateryna återvänder till spillror

När attackerna mot hembyn avtar flera veckor senare återvänder familjen. De möts av spillror och utbrända hem.

Som tur är står Katerynas hus fortfarande kvar. Deras mjölkko har överlevt, men trädgården är fylld av kratrar. Explosioner har slagit hårt mot gården.

Fönster och tak är förstörda. Allt är trasigt. Vedbodar och skjul. Allt ligger utspritt, berättar Olena och fortsätter: "Det finns några rum kvar där det är möjligt att bo."

Hemlösa barnbarn

Katerynas barnbarn Svitlana, 29 år, har inte samma tur.

Huset som hennes man har byggt till den unga familjen är träffat av två raketer. Det är totalförstört och omöjligt att reparera.

De är hemlösa. 

Svitlana beskriver känslan av saknad när hon ser sitt hem i ruiner.

Min man sa: "Tänk bara, jag byggde det själv och nu måste jag riva ner det som finns kvar, säger Svitlana. Hon kan inte hålla tillbaka tårarna.

Fyra generationer i ett hem

Med Svitlanas familj hemlösa, bor nu fyra generationer Humennyy i Katerynas hus. Den yngsta heter Matvii. Han är Katerynas barnbarnsbarn och Svitlanas son. Matvii föddes bara veckor efter att deras hem träffades av raketattacker.

Vår blir sommar och sedan kylan

Under de varma månaderna på våren och sommaren gör familjen det bästa av situationen. De trängs i de få beboeliga rummen. 

Krossade fönster täcks med presenningar. Kratrar i trädgården fylls upp. De rensar bort bråte efter beskjutningar. 

När hösten och det kalla vädret närmar sig blir de alltmer oroliga för öppna hål i tak och väggar.

UNHCR reparerar deras hem

Det är nu UNHCR kommer in och rustar för vintern. Med stöd från EU anställer UNHCR lokala byggare för att fixa taket och byta ut krossade fönster och dörrar i Katerynas hus.

Tillsammans med partner har UNHCR hjälpt mer än 4,3 miljoner människor i Ukraina. Det pågående kriget slår allt hårdare mot en redan utsatt befolkning. Ukrainas folk visar en outtröttliga kamp. Nu behövs det mer stöd för att rädda liv och bygga upp hem där det är möjligt.

"Med kriget förändrades allt"

Reparationerna av Katerynas hem slutfördes i september förra året. Nu är Humennyy-huset en värmande fristad för fyra generationer.

Allt är bra. Vi bor tillsammans. Jag oroar mig mindre. Vi är tacksamma för alla som har hjälpt oss från olika länder, säger dottern Olena och fortsätter:

— Kriget förändrar allt. Allt börjar om från början. Jag vill att kriget tar slut och att freden, en seger kommer. Då kan vi börja leva igen.

Goda nyheter för Svitlana

Några dagar senare får Svitlana goda nyheter.

UNHCR ska hjälpa familjen med byggmaterial för att bygga upp deras totalförstörda hem.

Det hjälper oss att bygga upp snabbare. Det [nya] huset blir lite mindre i storlek eftersom allt är dyrare nu, berättar hon.

Planterar träd mot raketinsyn

Medan hennes man sköter bygget jobbar Svitlana med trädgården. Hon sätter plantor längst bort på gården, mot utsikten och den låga slätten. Därifrån avfyrades raketerna som förstörde deras hem. 

Vi ska plantera fler träd och växter runt tomten så att ingen kan se vårt hem på långt håll.

Av: Charlie Dunmore och Victoria Andrievska i Ozershchyna, Ukraina, 23 Februari 2023

Källa: unhcr.org

Tusen tack!

Det ukrainska folkets styrka och mod är enastående. Under tiden som deras hem, sjukhus och skolor bombas sönder fortsätter kampen med oförminskad styrka. 

Tusen tack till dig som hjälper familjer som Kateryna Humennyys som har en fristad i kriget. Din gåva förändrar liv. Din hjälp når fram.

Publicerad av Ulrika Forsberg