Kriget i Ukraina — ett år senare

Ett år av krig. Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari. Miljoner människor är på flykt. Ännu fler är fångade i kriget. Snabb hjälp räddar liv. Tack!

24 februari, 2023
UNHCR partner Proliska har delat ut nödhjälp som hygienprodukter och presenningar till det hårt krigsdrabbade Oleksandrivka i Charkiv. Det är en spökstad med övergivna, förstörda hus och utsvultna djur som planlöst vandrar runt.
Foto: Proliska/UNHCR/A.Ulianytskyi
UNHCR:s partner Proliska har delat ut nödhjälp som filtar, blöjor och presenningar till det hårt krigsdrabbade Oleksandrivka i Charkiv. Det är en spökstad med övergivna lekplatser och förstörda hus. Utsvultna djur vandrar planlöst runt.

Kriget i Ukraina ett år

Sedan den ryska invasionen av Ukraina tidigt på morgonen i februari 2022 har liv slitits sönder. Så många har dött i onödan. 

2022 var ett år av förstörelse, flykt och lidande. Ständiga flyganfall har tvingat miljontals människor att lämna Ukraina och bli flyktingar. Ännu fler lever mitt i kriget.

Flyktingkriser splittrar familjer. Barn skiljs från sina föräldrar. Ingen väljer att bli flykting.

Det här är välkända fakta. Mindre känt är kanske att de första på plats att hjälpa i kriget var modiga lokala volontärer och organisationer. De fortsätter att kämpa tillsammans för att skydda sina grannar.

Hjälpbehoven har ökat. Läget har förändrats. Insatser kräver snabba beslut.

Internationella hjälporganisationer — som UNHCR — gör allt för att stödja folkets outtröttliga kamp och för att öka stödet. Tack vare snabb hjälp från människor som du har liv räddats.


Hur många är på flykt?

Snabba fakta om läget i Ukraina idag:

 • 24 februari 2023 har kriget pågått i ett år.
 • 8 miljoner människor har tvingats fly från landet, 90 procent är kvinnor och barn.
 • 5,3 miljoner är på flykt undan attacker i Ukraina.
 • 17,7 miljoner lever mitt i kriget och behöver hjälp för att överleva vardagen.

Källa och uppdaterade siffror: data.unhcr.org och unocha.org


Tamara och hennes barnbarn Milania, 6 år, kommer från Tjernihiv i norra Ukraina.
Foto: UNHCR/Victoria Andrievska
Tamara och hennes barnbarn Milania, 6 år, kommer från Tjernihiv i norra Ukraina. Staden var under belägring och de genomled 30 dagar av beskjutning. UNHCR:s fältpersonal har monterat nya fönster, tak och dörrar. "Jag känner att vi inte lämnades ensamma att hantera vår sorg. Det ger mig styrka och hopp om mänskligheten", berättar Tamara.

Hjälpen måste fortsätta

Nu är det ett år sedan Ryssland attackerade barn och familjer i Ukraina. Invasionen har orsakat den största och snabbast växande flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget. En tredjedel av befolkningen är på flykt.

Hjälpbehoven är enorma. Förödelsen i Ukraina är svindlande.

Kriget visar inga tecken på att avta. Det värsta verkar att vara långt ifrån över.

Beskjutningar riktas mot civila mål och kritisk infrastruktur, ett grymt slag mot människor mitt i vintern. Miljoner människor lever i osäkerhet utan värme, vatten och el.

 • UNHCR har skickat 105 generatorer till 24 regioner i Ukraina.

Stödet till Ukraina behöver fortsätta.

Modiga i Ukraina kämpar

Det ukrainska folkets styrka och mod är enastående. Under tiden som deras hem, sjukhus och skolor bombas sönder fortsätter deras kamp med oförminskad styrka. 

Orubblig hjälp och solidaritet från omvärlden — som du — är livsavgörande i kriget. 

Det är upp till alla — hjälporganisationer, stater, finansiella institutioner, privatpersoner, företag — att ge Ukraina stöd.

4,3 miljoner har fått hjälp

Tack vare våra partner i Ukraina — särskilt lokala hjälporganisationer som kämpar på frontlinjen — och under ledning av Ukrainas regering har UNHCR ökat insatserna.

 • 717 hjälpkonvojer har nått 652 000 människor i hårt drabbade områden.

Inne i Ukraina ansvarar UNHCR för att skydda människor och dela ut nödhjälp. 

Tillsammans med människor som du har mer än 4,3 miljoner människor i Ukraina fått hjälp med:

 • Filtar, sovsäckar, madrasser, blöjor, varma vinterkläder och mycket mer.
 • Generatorer som värmer frusna familjer och ger el till sjukhus.
 • Kontantstöd för att betala hyra och handla det som behövs för att klara vardagen.
 • Juridisk hjälp med till exempel förlorade ID-handlingar.
 • Samtal och terapi. Många bär på stor sorg och förlust.
 • Tält, tak över huvudet och husreparationer.

Mycket återstår att göra. Minusgrader och brist på värme förvärrar situationen för människor redan lever i en kris. De flesta är rädda, utmattade och traumatiserade.

Förstörelsen är skrämmande

Förstörelsen efter den ryska krigsföringen är skrämmande.

Civil infrastruktur som kraftverk, vattensystem, dagis, skolor och bostadshus har förstörts. Civila — många är barn och äldre — har dödats eller tvingats fly från sina hem.

Attacker mot civila och civil infrastruktur måste upphöra! Att skydda människor är UNHCR:s viktigaste uppgift.

Vinterhjälp till 1,5 miljoner

Just nu levererar UNHCR vinterhjälp till människor som bor i områden som nyligen har återtagits av Ukraina. Människor behöver skyddas och få hjälp med att reparera skadade hem och kontantstöd för att handla mat och mediciner.

 • Vinterhjälpen har hittills nått över 1,5 miljoner människor.

Matbrist i världen

Kriget i Ukraina drabbar hela världen. Ekonomiska problem och brist på mat drabbar länder som Somalia — som redan lider av konflikter och följderna av covid-19.

Det behövs hjälp även utanför Ukraina. Alla människor som har tvingats lämna sina hem på grund av krig, konflikter eller förföljelse har rätt till skydd — oavsett var de kommer ifrån.

Publicerad av Ulrika Forsberg