Tigray öppnar för nödleveranser

UNHCR har skickat nödhjälp till flyktingläger i Tigray för första gången sedan i juli. Strider fortsätter, människor kämpar för att överleva.

9 september, 2021
En kvinna på flykt från Eritrea väntar på nödhjälp i flyktinglägret Mai Aini i Tigray. Den blodiga konflikten i norra Etiopien har gjort att lägret har varit utan nödleveranser i två månader.
Foto: UNHCR/Petterik Wiggers
En kvinna på flykt från Eritrea väntar på nödhjälp i ett flyktingläger i Tigray. Den blodiga konflikten i norra Etiopien har gjort att lägret har varit utan nödleveranser i två månader.

Krisen i Tigray

Den blodiga konflikten som har slitit sönder Tigray i norra Etiopien sedan november 2020 fortsätter. UNHCR har nu skickat nödhjälp till flyktinglägren Mai Aini och Adi Harush där 23 000 utsatta flyktingar från Eritrea bor.

Våldsamma strider har hindrat UNHCR:s fältpersonal från att nå lägren sedan den 13 juli. Hjälpleveranser kom igång igen den 5 augusti.

Utan sjukvård och dricksvatten

Att komma in i Tigray begränsas av ett komplicerat och ovisst säkerhetsläge. Flyktingar möter svåra hinder. Det finns ingen sjukvård och rent dricksvatten håller på att ta slut.

Nytt flyktingläger

UNHCR försöker hitta en säker väg för att flytta människor från Mai Aini och Adi Harush – läger som ligger mitt i konflikten – till det nya lägret Alemwach, 135 kilometer bort.

Under tiden som UNHCR och Etiopiens migrationsverk har byggt klart lägret Alemwach, har akutboenden i allmänna byggnader i staden Dabat skapats. 126 flyktingar har flyttat dit och får hjälp.

12 lastbilar med nödhjälp till Tigray

Sedan första veckan i augusti har möjligheten att skicka hjälpleveranser till Tigray förbättrats. Tolv lastbilar med nödhjälp har nått Mekelle, regionen Tigrays huvudstad.

Alla parter i konflikten måste säkerställa att hjälpleveranser når ut till de nödställda. Hjälporganisationer som UNHCR behöver ha möjlighet att dela ut och skala upp livräddande hjälpinsatser och skydda tiotusentals människor i akut behov stöd.

ID-handlingar

Sedan 4 augusti utfärdas tillfälliga ID-handlingar till eritreanska flyktingar som flydde till Addis Abeba från läger i Tigray som förstördes i början av året. Utan ID-handlingar kommer du ingenstans.

De treåriga dokumenten ger flyktingar tillgång till nödhjälp, sociala tjänster och skydd.

Fler tvingas fly

UNHCR är oroade över strider i regionerna Amhara och Afar som gränsar till Tigray i norra Etiopien.

Enligt rapporter har cirka 100 000 människor i Amhara och 70 000 i Afar tvingats på flykt.

En större grupp på cirka 900 människor som tillhör folkgruppen Qemant har tagit sig över gränsen till Sudan från Amhara.

UNHCR och partner samarbetar för bevaka gränsen och hjälpa människor som tar sig till östra Sudan.

Mer pengar behövs

UNHCR ber om mer pengar för att hjälpa:

  • 96 000 eritreanska flyktingar i Tigray.
  • 650 000 internflyktingar i Tigray.
  • 120 000 etiopiska flyktingar i östra Sudan.

61 procent av pengarna ska ge skydd och livräddande hjälp som tak över huvudet, husgeråd som är nödvändiga för att klara vardagen och stöd till överlevande från könsrelaterat våld i Tigray.

Pengar kommer också att gå till att ge tak över huvudet, rent vatten och sjukvård i östra Sudan.

UNHCR står redo för att snabbt sätta in hjälp vid Etiopiens gränser. För människor på flykt är nödhjälpen deras enda livlina, när  konflikten fortfarande pågår.

Skydda civila!

UNHCR uppmanar alla parter i Tigray-konflikten att skydda civila och kräver obehindrad tillträde för att nå människor i nöd.

Källa: unhcr.org

Publicerad av Ulrika Forsberg