Tusse Chiza är vår nya ambassadör

Artisten Tusse Chiza är vår nya ambassadör. "Jag minns när UNHCR körde in i flyktinglägret i Uganda. Det var den bästa dagen på hela månaden", berättar Tusse.

7 oktober, 2021

Tousin "Tusse" Chiza

Artisten och Eurovision-deltagaren Tousin "Tusse" Chiza blir ny ambassadör för Sverige för UNHCR. Med sin bakgrund och sitt engagemang för människor på flykt vill han att öka kunskapen om situationen för världens flyktingar och samla in pengar till UNHCR:s arbete.

Jag var åtta år när jag kom till Sverige som flykting. Därför känns det helt naturligt för mig att vara ambassadör för Sverige för UNHCR, som samlar in pengar till UNHCR:s arbete över hela världen. Jag minns tydligt när UNHCR:s bussar körde in i flyktinglägret i Uganda. Det var den bästa dagen på hela månaden, berättar Tusse.

Vi är så glada över att Tusse har bestämt sig för att bli vår ambassadör med sin bakgrund är Tusse naturligtvis vår drömkandidat. Han är den perfekta representanten för vår organisation, säger Åsa Widell, generalsekreterare på Sverige för UNHCR.

Tusse och låten Voices

– Redan som 5-åring var jag tvungen att lämna mitt hemland Kongo-Kinshasa. Jag hamnade i ett flyktingläger i Uganda utan mina föräldrar. Sedan hamnade jag här i Sverige tack vare UNHCR och deras fina arbete, berättar Tusse och fortsätter:

– Under de tre åren som vi bodde i flyktinglägret i Uganda så var det UNHCR som hade hand om lägret och gav oss med mat, kläder och utbildning. Det är ett under att sådana organisationer finns.

Tusses låt Voices handlar om gemenskap, och om att alla människor förtjänar att få sina röster hörda.

Lyssna på Tusse i podden "Vi var där"

Förföljelse. Våld. Krig ... Podden Vi var där berättar historierna om människor som genomlevt de mest omtumlande händelserna under de senaste 70 åren.

2007 drog en väpnad grupp in i en by i DR Kongo. I tumultet kom Tusse ifrån sina föräldrar. Han tvingades fly med sin moster till Uganda, där ett flyktingläger blev hans nya hem.

I podden berättar han sin historia – om flyktinglägret och hur det var att landa i Sverige för första gången.

Publicerad av Ulrika Forsberg