Hjälp till drabbade efter vulkanutbrottet i Kongo

UNHCR är på plats och hjälper efter vulkanutbrottet på Nyiragongo i Kongo-Kinshasa den 22 maj. Läget är fortfarande instabilt, tusentals är drabbade.

25 maj, 2021
Invånare samlar ihop det som finns kvar i sina förstörda hem efter den glödande lavafloden från vulkanutbrottet på Nyiragongo.

Vulkanutbrottet i Kongo

Vulkanutbrottet på Nyiragongo i Kongo-Kinshasa tvingade tusentals människor att fly för sina liv. De tog med sig det de kunde när glödande lava strömmade ner mot staden Goma.

Byar brann ner längs vägen.

Officiella rapporter visar att 32 människor dog i olyckor kopplade till vulkanutbrottet. Sju personer dödades av lava och fem kvävdes av gaser.

Det pågår ett arbete att återförena flera hundra barn som separerades från sina familjer när de flydde.

Lavafloden stannade av på söndagen. Mindre utbrott  förekommer och lavasjön i vulkanens krater verkar ha fyllts på nytt.

Människor är livrädda för nya utbrott.

Byar förstörda

Från luften är utbrottets väg söderut från vulkanen tydlig. Två byar på Gomas norra spets förstördes helt, andra täcktes av lava.

UNHCR:s personal har hört vittnesmål från familjer som har förlorat sina hem. Andra har förlorat sina barn och anhöriga.

Hela stadsdelar har lämnats utan el och invånarna är oroliga över vattenbrist.

Hjälptransporter hindras av lava

Vägen som leder till norra Kivu-provinsen är förstörd av lava. Det hindrar hjälptransporter av mat och nödhjälp till området.

I Beni, 240 km norr om Goma, befinner sig 280 000 människor som har tvingats fly konflikter och osäkerhet sedan januari 2021. De behöver hjälp för att överleva.

Till Beni är nu alla tillfartsvägar blockerade av lava och stängda gränser sedan coronapandemin började.

Förödande utbrott 2002

Senast vulkanen Nyiragongo fick ett utbrott var 2002. Då miste 250 människor sina liv och mer än 100 000 blev hemlösa. Vulkanen är bland världens mest aktiva och farliga.

Nu bevakas vulkanens aktiviteter noggrant.

2 miljoner på flykt i Norra Kivu

Vulkanutbrottet drabbar över 2 miljoner människor som redan har fördrivits av brutalt våld i norra Kivu-provinsen, där Goma är huvudstad. Bara i år har 450 000 människor tvingats fly från sina hem.

UNHCR fortsätter att dela ut livräddande nödhjälp och skydda de fördrivna.

Det behövs akut finansiering för att de drabbade.

Källa: unhcr.org

UNHCR och naturkatastrofer

När en kris plötsligt slår till kan UNHCR skicka 3000 ton förnödenheter inom 72 timmar.

UNHCR har i uppdrag att hjälpa människor i nöd att överleva. Vi måste se till att befolkningar i stora läger, människor som flyr konflikter och naturkatastrofer snabbt får nödhjälp.

Publicerad av Ulrika Forsberg