Globala målet 11: Hållbara städer

Avsnitt 5 ”Tältet” i serien På flykt. När Abduls familj flyttade från tältet till en husvagn kände de sig nästan som hemma. Mål 11: hållbara städer och samhällen.

Avsnitt 5 ”Tältet” i filmserien På flykt

Från tält till husvagn. Faridas familj känner sig nästan som hemma. Globala målet 11 bidrar till hållbara städer och samhällen.

Skydd och tak över huvudet

Att få en bostad är det andra steget vid ankomsten till ett flyktingläger. Det är avgörande att ha tak över huvudet för att överleva. En bostad kan ge familjer som varit på flykt under en lång tid en förlorade trygghet.

Att förlora sitt hem

Att förlora sitt hem är något av det värsta som kan drabba en familj, något som alla människor kan relatera till.

När familjer tvingas fly från sina hem för att de fruktar för sina liv, lämnar de så mycket mer än bara väggar, golv och ägodelar. De lämnar många dyrbara minnen, sin känsla av trygghet och den grund som de byggt sin tillvaro på.

Dessa familjer, precis som Faridas familj, vet inte om de någonsin kommer att känna känslan av att vara hemma igen. Därför är en bostad så viktig – det ger familjer på flykt chansen att få en avskild, trygg plats som hjälper dem att känna sig ”normala” igen.

Från tält till husvagn

Faridas familj överlevde granatattacker under en lång och riskfylld resa över den syriska gränsen. När de kom till Zaatari-lägret i Jordanien gav UNHCR dem först ett tält och nödhjälp som filtar, madrasser och kastruller för att laga mat.

I humanitära kriser som den i Syrien, när tiotusentals familjer flyr på kort tid, fokuserar UNHCR på att rädda liv och tillgodose grundläggande behov. Det bästa sättet att förse familjer med bostäder i sådana situationer är oftast att slå upp tält. De kan flygas in i stora mängder och går snabbt att sätta upp.

På lång sikt arbetar UNHCR för att sätta upp mer hållbara bostäder som passar i den aktuella miljön. De är bekvämare och gör familjerna mer självständiga. I Zaatari-lägret förser UNHCR familjer med husvagnar att bo i.

Husvagnen har betytt mycket för Faridas familj. Den var särskilt viktig för maken Abdul, som går på kryckor efter att ha haft polio som barn. Även barnen har mått bra av den husvagn som har blivit deras hem. Efter allt de har gått igenom ger den en känsla av stabilitet och trygghet.

Abdul berättar:

– Vi har förlorat vårt hem och var tacksamma för tältet. Men för mig var det svårt att ta mig in och ut på grund av mina ben. Och när det blåste kändes det som om tältet skulle flyga iväg.

– Husvagnen har ett fast golv och jag kan ta mig in och ut som jag vill. Vi har fönster som släpper in ljus och vi har en ytterdörr som går att låsa. När jag stänger om mig vet jag att min familj och mina döttrar är trygga.

– Så länge vi är på flykt kan inget ersätta vårt vackra hem och det liv vi hade i Syrien. Men i husvagnen kan vi leva ett normalt familjeliv. Vi har skydd mot blåsten och regnet. Vi är tillsammans, vi är trygga och vi har ett privatliv. Tack vare husvagnen kan vi leva i värdighet.

En bostad förser familjer på flykt med stabilitet, trygghet, skydd och värme – det räddar liv.

Globala målet 11: Hållbara städer och samhällen

Städer och samhällen ska vara inkluderande, säkra, motståndskraftiga och hållbara.

Mål 11.1 för hållbar utveckling ska säkerställa tillgång till fullgoda, säkra och ekonomiskt överkomliga bostäder och grundläggande tjänster samt rusta upp slumområden.