Mål 4: Utbildning för alla

Globala målet 4: God utbildning för alla. Se avsnitt 4 ”Framgången” i filmserien På flykt som handlar om att barn på flykt som Nisreen kan gå i skolan.

Att ge Abduls barn möjlighet att gå i skolan bidrar till hållbar utveckling. Mål 4: Säkerställa en jämlik utbildning och främja livslångt lärande för alla.

Avsnitt 4: "Framgång"

Avsnitt 4 ”Framgången” i filmserien På flykt handlar om att barn på flykt – som Nisreen – kan gå i skolan.

I Syrien stannade allt av

När det blev krig i Syrien upplevde Abdul och Farida att allt annat stannade av. Det blev stora avbrott i alla sju barnens skolgång.

Nisreen som är 14 år minns tydligt hur frustrerande det var att inte kunna gå till skolan på flera veckor eftersom det var för farligt att lämna huset.

För 12-åriga Nada är blotta tanken på skolan fortfarande jobbig. Hennes klassrum träffades av en bomb och hon såg sin vän mista livet.

På grund av allt som familjen ställts inför – kriget och flykten – så är skolgången extra viktig för barnen.

Skolor i Zaatari

I Zaatari finns 29 skolor där 22 000 flyktingbarn går. Utbildning ger barn i Zaatari chansen till en bättre framtid. Utan den riskerar vi att se en "förlorad generation" – barn som mister sin utbildning.

Tack vare att barnen får fortsätta att gå i skolan kan de bidra till Syriens återuppbyggnad när kriget är över.
I skolorna i Zaatari kan eleverna yrkesutbilda sig till läkare, advokater, sjuksköterskor och lärare.
Nisreen har alltid velat bli journalist. Hon berättar:

– Före kriget gick vi ut när vi ville och vi gick i skolan. När kriget startade slutade vi gå ut och kunde inte studera längre. Våra framtidsmål krossades.

– I Syrien var vi 45 tjejer i klassen. Vi gillade att leka på skolgården. Vi satt  under träden och gjorde läxor. Vi älskade våra lärare och de älskade oss. Nu har vi ingen aning om vad som hände med de andra tjejerna eller lärarna.

– Det finns en vän som jag har sett här i flyktinglägret. Sulaf och jag var bästa vänner sedan i första klass. Vi gjorde allt tillsammans. Hennes familj lämnade Syrien före vår. En dag såg jag Sulaf på marknaden i här i Zaatari. Vi var så glada att träffa varandra igen.

– Mina favoritämnen är matematik, arabiska och engelska. Ibland är det svårt, som när läraren ställer en fråga och det påminner om något hemma i Syrien. Det får oss att tänka på vad vi lämnade bakom oss. Klockan 11 går jag till centret för yrkesutbildning.

– Där gör vi flera olika saker som första hjälpen, lagar mat, tecknar och lär oss fotografera. Mitt favoritämne är journalistik. Jag har alltid velat bli journalist och rapportera om saker som händer i verkligheten. Jag vill inte hitta på historier. Jag önskar att jag redan var journalist så att jag kunde beskriva vad som händer i lägret, hur människor bor här, hur livet var förut och hur de bor nu.

Utbildning en rättighet

Utbildning är en grundläggande mänsklig rättighet. Trots det beräknas fortfarande 250 miljoner barn inte kunna läsa och skriva när de når fjärde årskursen.

Barn på flykt är en utsatt grupp. Siffror visar att endast 61 procent av barn på flykt går i grundskolan, jämfört med 91 procent av alla världens barn.

Globala målet 4: God utbildning för alla

Mål 4 för hållbar utveckling ska säkerställa en inkluderande och jämlik utbildning av god kvalitet och främjar ett livslångt lärande för alla. Genom att stödja UNHCR ger ni barn på flykt från krig möjlighet att gå i skolan. Därför är er gåva så viktig.