114 miljoner på flykt i världen

Krig i Ukraina. Konflikter i Sudan, Kongo och Myanmar. Svält i Somalia. Mänsklig kris i Afghanistan. 114 miljoner människor är på flykt i världen idag.

26 oktober, 2023
En kvinna på flykt från strider i Karabach.
Foto: UNHCR/Karen Minasyan
"Vi har ingenstans att ta vägen. Vi har förlorat allt", berättar Seda som är 72 år och på flykt med sin son i Armenien.

114 miljoner människor på flykt

Krig, förföljelse, våld och kränkningar av mänskliga rättigheter har sannolikt tvingat 114 miljoner människor på flykt, enligt UNHCR i slutet av september.

De stora orsakerna är:

  • Kriget i Ukraina.
  • Konflikter i Sudan, DR Kongo och Myanmar.
  • Torka, översvämningar och osäkerhet i Somalia.
  • Mänsklig kris i Afghanistan.

I september tvingades över 100 000 människor fly till Armenien på bara några dagar. Tusen tack till dig som snabbt skickade en gåva!

UNHCR:s rapport "Mid-Year Trends" analyserar människor på flykt i världen under de första sex månaderna 2023.

Konflikter sprider sig

— Just nu riktas världens fokus på den mänskliga katastrofen i Gaza, med rätta. Även globalt sprider sig konflikter. Oskyldiga liv slås i spillror. Människor tvingas fly från sina hem, berättar UNHCR:s chef Filippo Grandi och fortsätter:

— Vi måste arbeta tillsammans för att få slut på konflikter. Fördrivna människor måste få återvända hem i säkerhet eller bygga upp sina liv på nytt.

114 miljoner människor

I slutet av juni var 110 miljoner människor på flykt i världen.

Från juni till slutet av september uppskattar UNHCR att antalet fördrivna ökade med 4 miljoner — till 114 miljoner människor.

"Vi kan inte ge upp"

Våldet i Israel och Gaza bröt ut den 7 oktober och omfattas inte av rapporten.

— När vi ser händelser utspela sig i Gaza, Sudan och vidare, kan fred kännas avlägset. Vi kan inte ge upp. Tillsammans med våra partner fortsätter vi att driva på och hitta lösningar för flyktingar, tillägger Grandi.

Källa: unhcr.org

Tusen tack till dig som hjälper

UNHCR är en av världens största hjälporganisationer. Vi är på med plats med skydd och förnödenheter när liv slås i spillror. UNHCR stannar kvar så länge det behövs.

Tusen tack till dig som är med och hjälper i världens svåra kriser. Ditt stöd till människor som lever i skuggan av krig och katastrofer räddar liv.

Publicerad av Ulrika Forsberg