I Ukraina fortsätter attacker med oförminskad styrka

Ryska attacker fortsätter att krossa liv. Det finns varken el, vatten eller värme. Familjer lever i livsfara. Vill du ge din julgåva till Ukraina?

20 december, 2022
UNHCR delar ut nödhjäp som presenningar, solcellsdrivna lampor och vattendunkar till 400 krigsdrabbade människor i Donetsk, 15 december 2022. Hittills i år har UNHCR nått 1,5 miljoner människor med förnödenheter och byggmaterial.
Foto: UNHCR Ukraine
Attacker mot människors hem och hus fortsätter med oförminskad styrka i Ukraina. En kall vinter sätter liv på spel. Vill du hjälpa i jul?

Senaste nytt från Ukraina

Fakta i korthet:

  • Hjälparbetare dödades i en attack som träffade en utdelningsplats av nödhjälp i Cherson den 15 december.
  • Vågor av attacker mot energianläggningar fortsätter över hela Ukraina. Miljontals människor står utan elektricitet, vatten och värme.
  • Strider i öst och söder fortsätter med oförminskad styrka. Civila i Cherson och Donetsk drabbas svårt.
  • Minolyckor ökar i Charkiv, Cherson och Mykolajiv.

Attacker mot el, vatten och värme

Regelbundna attacker mot energianläggningar och kritisk infrastruktur fortsätter att orsaka förödelse i Ukraina.

Miljontals människor är lämnade utan elektricitet – som stoppar försörjningen av vatten och värme. Samtidigt har temperaturen sjunkit till under nollan.

19 december: Två civila skadade

Attacker tidigt på morgonen den 19 december skadade viktig infrastruktur i minst sex av Ukrainas 24 län. Minst två civila skadades och flera byggnader i Kyiv förstördes, enligt myndigheterna.

16 december: Mamma och barn dödade i attack

Den 16 december, när ytterligare en serie attacker svepte över Ukraina, dödades ett barn och mamma när en byggnad träffades i Krivyi Rih i centrala Dnipro.

Människors hem och civil infrastruktur förstördes. Tre explosioner rapporterades från Kiev.

Storskaliga störningar i försörjning av vatten, el, värme och järnvägsförbindelser rapporteras över hela landet.

15 december: Attack mot Cherson

Hårda strider i öster och söder fortsätter att drabba civila och hjälparbetare på båda sidor om frontlinjen i Donetsk i östra Ukraina.

I Cherson har attacker ökat de senaste två veckorna.

Den 15 december träffades ett utskänkningsplats av nödhjälp. Minst en civil och en hjälparbetare dödades.

Över hela länet har skador på skolor, idrottshallar, samlingspunkter, vårdcentraler, bostadshus och energianläggningar rapporterats.

Medan myndigheterna har återställt delar av energiförsörjningen i Cherson hindrar fortsatta attacker insatsen. Tusentals människor står utan ström, värme och vatten.

Krisen för nästan 183 000 människor i Cherson – och andra delar som nyligen återtagits av Ukraina är fortfarande hjärtskärande.

Hus kräver akuta reparationer. Det är särskilt viktigt nu när vintertemperaturerna håller sig låga. Vill du ge en gåva till värme?

Människor behöver mat, varma kläder, hushållsartiklar, toalettpapper, tandborstar, sängar, madrasser och värme.

Begränsad tillgång till vatten och hygien ökar risken för sjukdomar.

5-6 december: Ökade attacker i östra Ukraina

I Donetsk, i områden under rysk tillfällig militär kontroll, skadades två hjälporganisationers kontor under attackerna den 5 och 6 december.

Lokaler som används för att dela ut hjälp och deras fordon förstördes. Ingen skadades inne i byggnaderna men civila i närheten ska ha skadats.

Attacker rapporteras också regelbundet i Luhansk. Det tyder på att strider längs frontlinjen förvärras både i Charkiv och Zaporizjzja, med civila offer och skadad infrastruktur.

Vattnet i Odesa skars av när ledningsstationen var utan ström. Skador ledde till ett fullständigt strömavbrott i hela staden. Även andra delar av landet drabbades.

5 december: Strömavbrott i Kyiv

Den 5 december orsakade attacker till strömavbrott i 40 procent av huvudstaden Kyiv.

UNHCR har skickat nödhjälp till krigsdrabbade i östra Ukraina.
Foto: UNHCR Ukraine
UNHCR delar ut nödhjäp som presenningar, solcellsdrivna lampor och vattendunkar till 400 krigsdrabbade människor i Donetsk, 15 december 2022. Hittills i år har UNHCR nått 1,5 miljoner människor med förnödenheter och byggmaterial.

Skydd och värme i Ukraina

UNHCR finns på plats med skydd och värme. Det här har hänt den senaste tiden:

  • Från 24 november till 8 december gav UNHCR vinterstöd till mer än 106 000 människor – bland annat fick 7 000 vinterkläder och 5 800 akut skydd.
  • Varje vecka delar UNHCR ut 2 000 paket med byggmaterial för reparationer av skadade hem i de områden som har återtagits av Ukraina under de senaste månaderna.
  • De senaste två veckorna har UNHCR stöttat reparationer av över 100 hem i Tjernivtsi, Kyiv och Sumy.

Källa: unocha.org

Tusen tack till dig som är med och hjälper! Du räddar liv idag.

Publicerad av Ulrika Forsberg