Första kramen – äntligen återförenade

UNHCR hjälper ensamma barn att återförenas med sina familjer. Ahmad är ett av många barn som har räddats av UNHCR från att strida som barnsoldat.

18 september, 2018
I det kaos som uppstår i en flyktsituation tar det bara ett ögonblick för ett barn att tappa bort sin familj. Innan familjen återförenas kan det gå flera år.

Räddad från att vara barnsoldat

Ahmad kom ifrån sin familj i tumultet efter ett bombanfall mot deras hem i Syrien. Han var ensam och rädd.

Under flykten rekryterades han av en beväpnad grupp. De lovade den desperata pojken trygghet och pengar.

UNHCR fick höra att Ahmad försvunnit och började direkt arbetet med att befria honom. Trots motgångar gav våra kollegor i Syrien inte upp.

Till slut räddades Ahmad och flera andra barn som hade rekryterats som barnsoldater.

Nästa steg för UNHCR var att söka rätt på Ahmads familj. Efter flera försök hittades till slut familjen som befann sig några kilometer från flyktinglägret Areesha i nordöstra Syrien.

Nu får de äntligen hålla om Ahmad igen.

– Tack så mycket för att ni har hjälpt min son. Vi kommer aldrig att glömma vad ni har gjort, säger Ahmads pappa till UNHCR, medan tårar av lycka trillar ner på hans kinder.

12-årige Ahmad är ett av många barn som har räddats av UNHCR från att strida som barnsoldat.

UNHCR hjälper ensamma barn

I det kaos som uppstår i en flyktsituation tar det bara ett ögonblick för ett barn att tappa bort sin familj. Det är ofta en farlig och skrämmande upplevelse.

Innan familjen återförenas kan det gå flera år.

Barnsoldater

En av de största utmaningarna UNHCR står inför är att skydda barn och tonåringar från att bli rekryterade till militära aktiviteter. Ibland blir barn soldater för att överleva. Andra gånger kan de kidnappas och med våld rekryteras till beväpnade grupper.

Familjer förenas

Med hjälp av partner, väl etablerade rutiner och internationella lagar hjälper UNHCR separerade familjer att hitta varandra och få vara tillsammans – i tider av extrem stress och tumult.

Publicerad av Ulrika Forsberg