Årets julklapp 2022 – tröjor i världens kalla kriser

Just nu krävs snabba insatser. Familjer på flykt kämpar för att överleva isande kyla. Årets julklapp är en tröja. UNHCR samlar in till kläder och filtar!

17 november, 2022
Siba Issa El Ali är tio år och flykting från Syrien. Hon bor i ett tältläger i Bekadalen i Libanon. Hon drömmer om att bli advokat, och ägnar dagar och nätter åt att få bort vatten från tältet.
Foto: UNHCR/Diego Ibarra Sánchez
Siba Issa är flykting från Syrien. Hon bor i ett tältläger i Bekaadalen i Libanon. Hon drömmer om att bli advokat en dag. Dygnet runt sliter hon för få bort vatten från tältet. För barnen på flykt är vintern en katastrof i slow motion.

Årets julklapp 2022

Ukraina, Afghanistan, Syrien och Irak  människor som har tvingats på flykt från våld och konflikter står inför en livsfarlig vinter. Stigande matpriser, förödande följder av covid-19 och extremväder orsakar enormt lidande. Kylan ökar nöden. En varm tröja till barnen är avgörande när febern och influensan slår till.

En tröja, mat eller mediciner?

Det är bråttom att få fram hjälpen i tid.

Årets julklapp i Sverige 2022 är hemstickat. En varm tröja kan vara skillnaden mellan liv och död i jul. Du kan hjälpa!

UNHCR varnar för att vintern kan bli den tuffaste på länge.

Familjer på flykt tvingas välja mellan mat, mediciner och värme. De kämpar varje dag för att värma upp sina hem, skaffa vinterkläder och laga varm mat.

Försämrat världsläge  mindre pengar

Trots ett försämrat världsläge saknas resurser för att hjälpa. UNHCR tvingas dra ner på hjälpen i flera länder.

Så länge det inte finns en lösning på världens konflikter drabbas de mest utsatta ännu värre. Du behövs!

Insamling till vinterhjälp

Just nu samlar UNHCR in pengar till vinterhjälp för familjer som kämpar för att överleva snöstormar och isande vindar.

Hjälpen ska ge:

  • Vinterkläder som tröjor, strumpor och mössor.
  • Värmande filtar.
  • Reparationer av hem som har förstörts i attacker.
  • Solpaneler och lampor där elektricitet är utslagen eller inte existerar.
  • Bränsle för att laga mat och hålla värmen.
  • Presenningar som skyddar sönderbombade fönster mot iskalla vindar och svåra väder.
  • Kaminer som värmer upp enkla bostäder.
  • Kontantstöd för att täcka andra vinterbehov.

Just nu behövs årets julklapp i världen. Vill du skänka gåvan som värmer? Köp en tröja eller filt i julklapp till någon som behöver den idag, och i natt.

Isande kalla kriser

Ukraina

Kriget i Ukraina slår liv i spillror. Familjer står inför en vinter på flykt i sovsalar eller sönderbombade hem. De kämpar mot den bitande kylan, utan elektricitet och med förlorad försörjning.

Syrien och Irak

UNHCR uppskattar att 3,4 miljoner människor på flykt från Syrien och Irak behöver brottas mot extrem kyla och snöstormar igen. Det här är den 12:e vintern på flykt för många - så länge har kriget i Syrien pågått.

Den ekonomiska krisen i Libanon slår hårdast mot barn och familjer som redan på lever på marginalerna.

Nio av tio syriska flyktingar i Libanon lever i extrem fattigdom. De tvingas att äta mindre. De har inte råd med sjukvård och mediciner. Skulderna växer när de försöker täcka sina mänskliga dagliga behov och ge barnen en chans i livet.

Afghanistan

I delar av Afghanistan kan temperaturen sjunka till -25 grader. Familjer på flykt lämnas utsatta för hårt väder och isande vindar.

Vintern anländer mitt i ett ekonomiskt fritt fall. Jordbävningen i juni lämnade efter sig tusentals människor med förödande förluster och förstörda hem.

Mitt i hjälpinsatsen för att hejda en mänsklig katastrof orsakar översvämningar och torka förödelse för liv och försörjning.

Källa: unhcr.org

Publicerad av Ulrika Forsberg