Ryska attacker och isande kyla i Ukraina

Första snön kom i november. Attacker har förstört hem och hus. Utan värme står barn och familjer i Ukraina inför en livshotande vinter. Vill du hjälpa i jul?

1 december, 2022
UNHCR delar ut filtar och presenningar till krigsdrabbade i Ukraina.
Foto: UNHCR
Missilanfallet mot Dnipro i lördags ledde till civila offer, förstörelse och skador på hem. UNHCR:s partner Proliska skickade snabbt hjälp till de drabbade. Presenningar skyddar skadade tak och fönster. Filtar håller människor varma.

Strömavbrott slår hårt mot Ukraina

Bara några dagar efter nya ryska attacker kom den första snön. Kritisk infrastruktur träffades i anfallet. Omfattande strömavbrott slog ut värme och vatten.

Vinterns intåg ger den mänskliga krisen nya dimensioner. Missilanfall och förstörda hem gör att miljoner människor riskerar livet i dödliga temperaturer som kan sjunka under -20°C.

Strömavbrott och brist på livsviktiga förnödenheter fortsätter att orsaka enorma prövningar för människor i Cherson och andra områden där Ukraina nyligen har återtagit kontrollen.

Fältpersonal arbetar mot klockan för att hjälpa människor med förnödenheter inför vintern. Välbehövlig hjälp skickas till områden som återtagits av Ukraina efter nio månader av rysk invasion.

UNHCR, tillsammans med andra hjälporganisationer, ser till att det finns generatorer för att säkerställa energiförsörjningen till kritiska anläggningar som sjukhus, skolor och värmepunkter.

4 snabba fakta från Ukraina:

  • 17,7 miljoner människor behöver hjälp.
  • 6,5 miljoner är på flykt i Ukraina.
  • 7,9 miljoner från Ukraina är på flykt runt om i Europa.
  • 13,5 miljoner har fått hjälp.

Källa: unocha.org

Insamling till Ukraina

Just nu samlar UNHCR in pengar till människor som flyr i Ukraina. Du behövs för att hjälpa i det här förödande kriget. Gåvor sker via 90-konto.

UNHCR:s arbete för att hjälpa är bara möjligt med starkt stöd från människor som du. Tusen tack.

Publicerad av Ulrika Forsberg