Barnen i Syrien lider efter 11 år av krig

Nödrop från Syrien efter elva år av krig. Mammor tvingas göra det omöjliga valet – mat och kläder eller ge barnen en chans att gå i skolan.

16 september, 2022
Aisha i Syrien har reparerat sitt hem med tegelstenar och nylonskivor för att blockera fönstren från kyla och vind.
Foto: UNHCR
Efter 10 år på flykt återvänder 54-åriga Aisha, änka och mamma till fem barn, till sin by västra Syrien. Hon är står inför hårda prövningar. Aisha har lappat i hop sitt hem med tegelstenar och nylonskivor för att blockera fönstren från kyla och vind.

Korta fakta om kriget i Syrien

UNHCR vill uppmärksamma omvärlden om att det fortfarande behövs mycket mer hjälp till barn och familjer som lider i krigshärjade Syrien. Föräldrar har varken råd med mat, mediciner eller låta sina barn gå i skolan.

6 snabba fakta

  • Kriget i Syrien startade 2011 och har pågått i elva år.
  • 14,6 miljoner människor i Syrien behöver nödhjälp för att klara vardagen.
  • 90 procent lever under fattigdomsgränsen.
  • 6,9 miljoner är på flykt i landet.
  • 13 miljoner har tvingats på flykt under de senaste elva åren.
  • 5,5 miljoner flyktingar från Syrien bor i fem grannländer – Libanon, Jordanien, Irak, Turkiet och Egypten.

Det är alla människors rätt att vara trygga, ha mat för dagen, vatten, tak över huvudet och värme.

Vintern närmar sig

– Jag uppmanar givare att stödja det syriska folket, särskilt när vintern närmar sig, vädjar UNHCR:s chef Filippo Grandi, och tillägger:

– UNHCR arbetar dygnet runt för att hjälpa. Det politiska läget och osäkerheten i Syrien förblir komplicerat. Hjälpinsatser kan inte begränsas av politik.

Fattigdom i Aleppo

Under ett besök i Syrien reser Grandi till den historiska staden Aleppo. Han träffar familjer som berättar om att de har svårt att försörja sina barn. Några var fortfarande på flykt, andra har återvänt till sina hem.

Grandi träffar Budoor, änka och mamma till fyra barn, som har levt på flykt och nu återvänt för att bo hos sina föräldrar. Hon har ingen inkomst och bor i ett hus utan elektricitet och med lite rinnande vatten. Budoor berättar om sin omöjliga dagliga uppgift – att skaffa mat till sina barn och ge dem en chans att gå i skolan.

UNHCR hjälper de mest sårbara i Syrien, som Budoor, med nödartiklar som:

  • Filtar
  • Köksredskap
  • Madrasser
  • Solcellslampor som gör att Budoors barn kan göra sina läxor på kvällen.

– Jag såg styrkan och energin hos vanliga människor som försöker bygga en bättre framtid för sig själva och sina barn. De står inför enorma utmaningar. När svårigheter fortsätter måste vi – du och jag – hjälpa och ge dem hopp, berättar Grandi.

Källa: unhcr.org

Publicerad av Ulrika Forsberg