Rapport från Ukraina: Bister vinter väntar

Obeveklig beskjutning. Elektriciteten har slagits ut, det finns ingen värme. Temperaturer kan sjunka till minus 20 grader. Familjer står inför en livsfarlig vinter.

22 september, 2022
Liudmyla bor i Butja, Kyiv. Hennes hem har träffats av en bomb och förstörts.
Foto: UNHCR/Andrew McConnell
Liudmyla bor i Butja, Kyiv. Hennes hem har träffats av en bomb och förstörts.
Miljoner människors hem har skadats av beskjutning. Elen har slagits ut. Familjer har ingen värme. Temperaturer kan sjunka till minus 20 grader. En svår vinter väntar i Ukraina.
Kostyantyn Dmytrenko, UNHCR i Ukraina
Kostyantyn Dmytrenko

Rapport från Ukraina

Kostyantyn som jobbar på UNHCR i Ukraina rapporterar om att en svår vinter väntar familjer på flykt.

Svår vinter hotar familjer

När du läser det här är familjer som nyligen har tvingats på flykt från kriget som mest sårbara.

De är oförmögna att förbereda sig för eller skydda sig mot ännu en farlig fiende – vinterns livshotande kyla.

Utan ordentliga hem kommer människor att lida av krigets skrämmande verklighet.

"Mitt land Ukraina"

I mitt land Ukraina bor nu miljoner människor i hem som har skadats av obeveklig beskjutning. I många städer har elektriciteten slagits ut.

Familjer kanske inte har värme. Med temperaturer som kan sjunka till minus 20 grader kommer de att få kämpa under kommande månader.

Samma sak gäller för fördrivna familjer som lever i lika utsatta situationer i länder som Afghanistan och Syrien.

UNHCR finns till för att skydda alla som tvingas fly från sitt hem på grund av krig eller förföljelse – var som helst i världen.

"Just nu behöver UNHCR akut hjälp"

Just nu behöver UNHCR akut stöd från människor i Sverige, medmänniskor som du. Ditt stöd värmer de mest utsatta familjerna i vinter.

370 kr kan hjälpa en familj på flykt att hålla sig trygg och varm i vinter. Vill du hjälpa? Ge en gåva idag.

Din hjälp betyder en spis, filtar, täcken eller byggmaterial för att reparera och isolera sönderbombade hem. Som Liudmylas i Butja.

"Vaknade av kraftig beskjutning"

6-åriga Milana, hennes mamma och mormor plus två hundar tvingades fly från östra Ukraina. De vaknade mitt i natten av bombangrepp.
Foto: UNHCR/Igor Karpenko
6-åriga Milana, hennes mamma, mormor och två hundar tvingades fly från östra Ukraina. De vaknade mitt i natten av bombangrepp.

Du kan hjälpa ett barn, som sexåriga Milana på bilden, som sökte skydd hos UNHCR i västra Ukraina med sin mamma Oleksandra och sju månader gamla syster Polina.

En morgon vaknade Milanas familj av ljudet från kraftig beskjutning runt deras hem i Kramatorsk i östra Ukraina. De klädde sig snabbt och tog vad de kunde innan de gav sig ut på en lång, skrämmande resa.

"... det omöjliga valet"

I dag är de säkra från bomberna – för tillfället. För mamma Oleksandra, utan ett tryggt hem eller en inkomst, ger varje dag nya bekymmer. Hur ska hon köpa kläder till barnen? Var ska de ta vägen? Hur ska de hålla sig varma?

Föräldrar som Oleksandra ska inte behöva välja mellan mat, värme och varma kläder till sina barn. Men när vädret blir allt bistrare kommer många att tvingas göra det omöjliga valet.

Flickor på flykt i Afghanistans huvudstad Kabul.
Foto: UNHCR
Flickor på flykt i Afghanistans huvudstad Kabul.

Inte bara i Ukraina ...

Det är inte bara i Ukraina som familjer kommer kämpa för att överleva den bitande vintern.

Afghanistan är mitt i en ekonomisk kris. Hälften av befolkningen behöver nödhjälp för att få vardagen att gå ihop.

Min kollega Peter Kessler, som arbetar för UNHCR i Afghanistan, berättar att han ser barn plocka skräp, leta matrester i soporna eller plastavfall att elda i stället för ved.

Fördrivna människor är motståndskraftiga, men det finns inte så mycket de kan göra. Utan akut hjälp i vinter kommer många att få kämpa för att överleva.

UNHCR gör allt för att skydda fördrivna och konfliktdrabbade människor. Arbetet är bara möjligt med din hjälp.

"100 miljoner på flykt"

100 miljoner människor är på flykt från konflikter i världen idag – det högsta antalet sedan UNHCR grundades efter andra världskriget. Den mesta av hjälpen är frivilliga gåvor från människor som du.

Det är lätt att känna sig överväldigad och maktlös inför så mycket lidande i världen. Jag vill berätta för dig att en gåva idag räddar liv. Varje bidrag gör skillnad för familjer som lever på flykt i vinter.

Kostyantyn Dmytrenko,

UNHCR i Ukraina

Publicerad av Ulrika Forsberg