UNHCR på plats med hjälp efter jordbävningen

UNHCR är på plats med nödhjälp i Turkiet och Syrien. Jordbävningen har lämnat obeskrivlig förödelse efter sig. Det är en mänsklig tragedi. Vill du hjälpa?

7 februari, 2023
Räddningspersonal letar efter överlevande bland rasmassorna i Aleppo, Syrien. De flesta drabbade familjer är på flykt undan landets krig och konflikter som har pågått i 12 år. En mänsklig tragedi. Vill du ge en gåva?

Akut hjälp efter jordbävningen

Två kraftiga jordbävningar den 6 februari drabbar människor i sydöstra Turkiet och norra Syrien. Katastrofen har krävt tusentals liv och skadade. Förstörelsen på hem och infrastruktur är obeskrivlig.

De drabbade från Syrien

Bland de drabbade i Syrien finns familjer som redan har fördrivits från sina hem av landets tolv år långa kris. De bor i tält, rangliga bodar och ödsliga byggnader.

I Turkiet slår jordbävningen hårt många tusen flyktingar från Syrien som har sökt skydd i landet — på flykt från kriget och konflikterna som slår liv i spillror.

Hjälp till Turkiet

På Turkiets begäran hjälper UNHCR flyktingar och lokalbefolkningen i räddningsinsatsen.

— Situationen är tragisk. Just nu tillhandahåller UNHCR vad de turkiska myndigheterna efterfrågar. I hjälpen ingår madrasser, tält, köksgeråd. Hjälpen stöttar deras insatser för att rädda människors liv, berättar Philippe Leclerc, UNHCR:s chef i Turkiet.

Vinterstormar

Just nu sveper svåra vinterstormar över regionen och förvärrar krisen för överlevande. Familjer behöver livräddande skydd, värme och hjälp för att klara vardagen. UNHCR är snabbt på plats med nödhjälp som värmande filtar, madrasser och annan nödproviant — tack vare människor som du.

Alla gåvor är gör skillnad för människor som lever i en livsfarlig situation.

Källa: unhcr.org

Publicerad av Ulrika Forsberg