UNHCR och naturkatastrofer

FN ber UNHCR om hjälp när en naturkatastrof är så omfattande att UNHCR:s snabba insatser vid katastrofer behövs för att rädda liv.
28 januari, 2014
Foto: UNHCR/ K.Bolisay
Elma Marcha överlevde tyfonen Haiyan. Här rensar hon nätet hennes man använder för att fiska. Den drabbade befolkningen på ön Salvacion återhämtar sig långsamt med stöd från UNHCR och regeringen.

Naturkatastrofer

FN:s flyktingorgan UNHCR:s mandat är att hjälpa flyktingar.

När en större naturkatastrof slår till kan Förenta nationerna be om UNHCR:s hjälp som en del av den gemensamma hjälpinsatsen av FN.

UNHCR:s kunskaper om att skyddsbehov

Detta inträffar när katastrofen är så omfattande att UNHCR:s snabba räddningsinsatser och kunskaper om skyddsbehov behövs för att kunna rädda liv.

UNHCR har den erfarenhet och förmåga som krävs för att hantera omfattande flyktingkriser var som helst i världen, även under de mest utmanande förhållanden.

UNHCR arbetar i mer än 138 länder och kan omedelbart skicka förnödenheter  från sina lokala lager till människor som är i akut behov av hjälp.

Se filmen: UNHCR:s hjälp landar först i en akut katastrof 

Samarbete i naturkatastrofer

UNHCR arbetar alltid i samarbete med regeringen och andra FN-organ.

UNHCR har funnits på plats efter följande stora naturkatastrofer under de senaste 15 åren: Indonesien 2018, Jordbävningen i Nepal (2015), Tyfonen Haiyan i Filippinerna (2013), översvämningar i Pakistan (2010), cyklonen Nargis i Myanmar (2008), jordbävning i Pakistan (2005), tsunamin i Indonesien, Sri Lanka (2004), södra Afrika (2019).

Uppdaterad 19-03-20

Publicerad av Ulrika Forsberg