53 ton nödhjälp har landat i Libyen

Hjälpbehoven efter översvämningarna i Libyen växer. Nu har 53 ton förnödenheter till de drabbade landat. Tusen tack till dig som gör leveransen möjlig.

21 september, 2023
UNHCR har skickat 52 ton nödhjälp som ska hjälpa 10 000 människor i Libyen efter stormen Daniel. Krisberedskap räddar liv.
Foto: UNHCR/Ziyad Alhamadi
UNHCR har skickat 52 ton nödhjälp som ska hjälpa 10 000 människor i Libyen efter stormen Daniel. Tusen tack till dig som snabbt är med och hjälper! Din gåva räddar liv.

Hjälpleveranser till drabbade i Libyen

Hjälpbehoven i Libyen efter stormen Daniel växer snabbt. Nu ökar UNHCR arbetet för att snabbt skydda människor som har tvingats på flykt undan översvämningarna. 53 ton nödhjälp har landat i Libyen.

Stormen Daniel

Stormen Daniel slog till mot östra Libyen den 10 september. Dammar kollapsade och översvämningar svepte bort allt sin väg. 4000 människor har mist livet, tusentals fler saknas fortfarande. Siffrorna väntas stiga. 

Hem, sjukhus och skolan dränktes i vatten. Människor är hemlösa och i sorg. Räddningspersonal arbetar outtröttligt för att hitta överlevande och offer i rasmassorna.

53 ton nödhjälp

UNHCR leder FN:s gemensamma insats för att ge tak över huvudet, nödhjälp och skydd till de drabbade. Hjälp har redan delats ut i Derna och Benghazi.

I går landade en flygleverans med 53 ton nödhjälp från UNHCR:s lager i Dubai på Beninas flygplats nära Benghazi. 

Hjälpsändningen var lastad med presenningar, köksgeråd, solcellsdrivna lampor, filtar och andra förnödenheter som drabbade människor desperat behöver. 

Hjälpen ska delas ut till 10 000 människor under kommande dagar.

"Situationen är katastrofal"

Aseer Al-Madaien, UNHCR:s chef i Libyen, berättar:

— Situationen är katastrofal. Tusentals människor har förlorat allt, inte minst sina nära och kära. Många var sedan tidigare på flykt och behöver allt stöd de kan få för att klara den här tragedin.

Hon tillägger: 

— Fältarbetare arbetar outtröttligt för att tillgodose de akuta behoven. Men mycket mer måste göras under kommande veckor och månader för att hjälpa människor att kämpa sig igenom sina förluster och ta hand om de psykologiska ärr som den förödande stormen lämnar efter sig. Vi upprepar vår uppmaning till omvärlden att stödja hjälpinsatser. Nu är det inte läge att vända ryggen åt Libyen.

På flykt i Libyen

50 000 flyktingar och asylsökande är registrerade hos UNHCR i Libyen. Över 1 000 bodde i de drabbade områdena före översvämningarna. 

Omkring 46 000 internflyktingar befann sig i östra Libyen före översvämningarna, bland dem 2 800 i Derna. 

30 000 människor är nu på flykt — bara i Derna.

Källa: UNHCR

Vill du hjälpa?

Du behövs för att snabbt rädda fler liv i Libyen! Din gåva ger tak över huvudet, mediciner och filtar till barn och familjer som har förlorat allt i katastrofen. Ge en gåva idag. 

UNHCR har hjälpt människor på flykt i Libyen sedan 1991 — vi stannar kvar så länge det behövs. Tusen tack till dig som är med och hjälper!

Publicerad av Ulrika Forsberg